Pressmeddelanden

Matbutikerna som kan vinna Årets Stora Ekopris

22 mar, 2018

Matbutikerna som kan vinna Årets Stora Ekopris

Coop Forum Sisjön, Göteborg, Hemköp Sabis Fältöversten, Stockholm, och Stora Coop Borås är nominerade i kategorin Årets Stora Ekopris, som KRAV står bakom. De tre butikerna ligger i framkant genom att erbjuda ett brett ekologiskt utbud och jobba med djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Priset är en del av White Guide Green, en guide som kartlägger hur hållbara Sveriges matbutiker är.

– Matbutiker kan göra en enorm skillnad för miljön, ur flera aspekter. Det handlar om vilket sortiment butiken väljer att erbjuda och på vilket sätt den lyfter fram det hållbara sortimentet. Butiken kan också vara en viktig lokal inspiratör som genom att visa sitt engagemang och kunskap kan hjälpa kunderna att våga prova nya, mer hållbara val, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

I den nya guiden White Guide Green har KRAV en egen kategori, Årets Stora Ekopris, för att uppmärksamma butikernas ekologiska sortiment och hur väl de lyfter fram KRAV-märkta varor. Vinnaren av Årets Stora Ekopris utses på en gala 30 maj 2018. De 100 mest hållbara matbutikerna i landet kommer att finnas med i guiden som lanseras i samband med galan.

– Hållbarhet för oss på KRAV är mat som är producerad med omsorg om djur, natur och människor. Det innebär bland annat att grödorna odlas utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, att djuren får komma ut och beta och böka och att bönderna har bra arbetsvillkor, säger Anita Falkenek.

Coop Forum Sisjön nomineras med motiveringen ”Ett samspel mellan kunder och butik”, Hemköp Sabis Fältöversten, Stockholm, för att de är en ”Ambitiös butik som ställer krav” och Stora Coop Borås för att de ”Kan mycket, vill mycket, gör mycket!”.

White Guide Green är en guide för konsumenter som vill göra mer hållbara och genomtänka inköp i matbutiken. Bakom initiativet står också WWF. Utöver Årets Stora Ekopris finns bland annat kategorierna Årets Hållbara Matbutik och Årets Föregångare, som utses av White Guide Green, Årets Stora Svinnpris i samarbete med Skånemejerier och Årets Stora Köttpris i samarbete med Scan.

Mer om White Guide Green på http://whiteguidegreen.se

Kontakt:
Emma Casserlöv, Pressansvarig KRAV 0706659530

Ladda ner som pdf

Dela sidan