I veckan kunde vi höra att det kan bli svårt med livsmedelsförsörjningen i norra Sverige vid kris eller krig. Frågan lyftes i Sveriges radios podd ”Gräns”, där Mats Johansson, chef på enheten för livsmedelsförsörjning vid Livsmedelsverket kommenterade läget. En av åtgärderna som lyftes för att lösa utmaningarna var att evakuera norrlänningarna till ställen där det går att försörja dem med mat.
I kris och krig kan det uppstå extraordinära situationer som kräver långtgående lösningar. Samtidigt måste utgångspunkten i fredstid vara att stötta och utveckla den befintliga livsmedelsproduktionen. Här kan ekologiska lantbruk spela en viktig roll. De bidrar redan idag till en hållbar livsmedelsproduktion genom att inte vara beroende av importerade insatsmedel som konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel. De flesta ekologiska lantbruk har istället lokal eller egen försörjning av stallgödsel och foder till djuren i sin produktion. Och i stället för naturfrämmande bekämpningsmedel jobbar de förebyggande, och rensar ogräs mekaniskt och för hand.
Ekologiska lantbruk har på det viset god kompetens och erfarenhet av odling utan dessa insatsmedel, vilket är en stor fördel vid kris eller krig då importvägar ofta stängs. Gårdar med ekologisk produktion har dessutom ofta både växtodling och djurproduktion, vilket bidrar till regional och nationell självförsörjning.
Det är inte gjort i en handvändning att skapa en robust och långsiktigt hållbar livsmedelsberedskap som omfattar alla invånare i Sverige oavsett var de bor. Men svensk ekologisk produktion kan bli en stor tillgång när det gäller att bidra till försörjningen av hela landet – även norra Sverige. Det är visserligen oroande att regeringen för innevarande år har tagit bort de riktade satsningarna på ekologisk produktion. Det bidrar inte till ökad livsmedelsproduktion, högre sysselsättning, minskad sårbarhet eller bättre svensk beredskap.
Vi många i livsmedelsbranschen som förväntar oss att ekologisk produktion ska ha en plats i regeringens uppdaterade strategi och i den fortsatta beredningen och planeringen inför en ny livsmedelsberedskap. Det skulle vara till stor nytta på många sätt. Inte minst för livsmedelsproduktionen i norra Sverige.
Jonas Carlberg, näringspolitiskt ansvarig på KRAV
Debatten skickades 21/8-24 till 15 dagstidningar i Norra Sverige. Den har publicerats två gånger t o m 27/8, i Piteå-Tidningen webb och papperstidning.