Kronans kaka, 2 tårtbottnar
Ingredienser:
- 75 g rumsvarmt smör
- 135 g socker
- 2 ägg
- 115 g mandelmjöl
- 175 g mjölig potatis – kokta och kalla
- 1 citron – skal
Gör så här:
- Blanda smör och socker med vinge.
- Knäck i äggen.
- Tillsätt mandelmjöl, pressa i potatisarna + rivet citronskal.
- För över smeten till en spritspåse och spritsa ut smet i formarna.
- Grädda i ugnen ca 20 min, eller tills de är klara.
Vaniljcréme
Ingredienser:
- 1 liter mjölk
- 1 vaniljstång
- 250 g socker
- 80 g maizena
- 3 ägg
- 6 äggulor
- 50 g smör
Gör så här:
- Blanda 1 liter mjölk, sprättad vaniljstång.
- Väg upp maizena och sockret i en skål. Knäck ägg och två äggulor i mjölblandningen.
- Vispa slätt. När mjölken kokar ordentligt, ta av från spisen och häll 1/3 av mjölken i äggsmeten under vispning.
- Ta bort vaniljstången, ställ tillbaka grytan på spisen på full kokning, häll i äggsmeten och vispa ordentligt tills den blivit tjock.
- Häll upp i lämpligt kärl, plasta och kyl minst 1 timme.
Rabarberkompott
Ingredienser:
- 400 g rabarber
- 0,5 st vaniljstång
- 1 dl socker
- 0,5 dl vatten
Gör så här:
- Koka ihop allt så det blir mjukt, ca 15-20 minuter.
Rabarbersyrup
Ingredienser:
- 500 g rabarber, späda stammar
- 5 dl socker
- 2 dl vatten
- 0,5 vaniljstång
Gör så här:
- Koka ihop allt så det blir mjukt, ca 20 minuter.
- Sila bort rabarberna.
När tårtbottnarna är klara, spritsa på rabarberkompott och sedan vaniljcremen ovanpå kompotten. Lägg sedan på ett lager grädde runt hela tårtan samt KRAV-märkta jordgubbar skurna i bitar. Avsluta med att pensla på rabarbersyrup på jordgubbarna.