Pressmeddelanden

Mer åker- och betesmark på KRAV-certifierade gårdar 2021

28 apr, 2022

KRAV-märkt åker- och betesmark ökade 2021

Under 2021 ökade jordbruksmarken (åker och bete) på KRAV-certifierade gårdar med sammanlagt 2,2 procent och utgjorde 17 procent av den totala jordbruksmarken i Sverige. Enbart betesmarken ökade med 3 procent. Det framgår i KRAVs hållbarhetsrapport för 2021, som presenterades på KRAVs årsstämma 28 april. Jordbruksmark på KRAV-certifierade gårdar utgör största delen av den ekologiska jordbruksmarken i Sverige, som 2021 uppgick till 20 procent av den totala jordbruksarealen.

– Odling på KRAV-certifierade gårdar sker utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Tillsammans med den höga andelen naturbetesmarker på KRAV-certifierade gårdar, så bidrar det till ökad biologisk mångfald, säger Linus Källander, ordförande på KRAV.

Samtidigt som alltmer odlas ekologiskt och KRAV-märkt, minskade försäljningen av andelen ekologiskt inom svensk dagligvaruhandel 2021, för tredje året i rad. Det är en utveckling som går rakt emot den kraftfulla försäljningsökningen av ekologisk mat i andra länder runt om i världen.

Enligt KRAVs rapport ”Den hållbara maten” som kom våren 2021 vill många konsumenter handla mer hållbart, men känner sig förvirrade av det växande antalet hållbarhetsmärkningar av mat.

– Konsumenterna behöver guidning för att förstå hur de kan handla hållbart genom att välja ekologiskt. Genom att öka sitt utbud av KRAV-märkt och ekologiskt, kan dagligvaruhandeln, restauranger och offentliga sektorn hjälpa konsumenterna med detta, säger Linus Källander, ordförande på KRAV.

Mer ur KRAVs hållbarhetsrapport 2021:

  • WWF:s Köttguide 2021 gav grönt ljus för KRAV-märkt i alla livsmedelsgrupper, förutom kött även för ost, ägg och vegoprotein. KRAV-märkt kyckling var den enda kyckling som fick grönt ljus.
  • Den nya EU-förordningen för ekologisk produktion som började gälla 2022, kommer att innebära stora utmaningar och merkostnader för många lantbrukare. KRAV har försökt anpassa sina regler till EU-förordningen för att göra övergången till de nya EU-reglerna så smidig som möjligt.
  • KRAV beslutade 2021 om skärpta regler för bättre arbetsvillkor i flera länder (bland annat EU och USA) där ekologiska varor produceras och sedan importeras till Sverige för att KRAV-märkas. Därmed gäller samma principer för alla som producerar KRAV-märkta livsmedel, oavsett var i världen det sker.
  • KRAV har tagit fram nya restaurangmärken och uppdaterat restaurangreglerna för att göra dem enklare och skapa bättre mervärden när det gäller hållbarhet och lönsamhet.
  • KRAV har tillsammans med forskningsinstitutet FiBL utvecklat en plattform för insatsmedel som är tillåtna att använda i svenska ekologiska lantbruk. Plattformen www.insatslista.se innehåller nästan 800 produkter, bland annat jord, gödselmedel och fodermedel.

Läs KRAVs hållbarhetsrapport 2021 här 

Kontakt:
Linus Källander, ordförande KRAV, linus.kallander@krav.se, 073-376 14 62
Nina Halling, kommunikationschef KRAV, 070-842 43 73

Pressbild på Linus Källander finns i KRAVs pressbildbank

Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan