Nyheter

KRAV-certifierad nötköttsföretagare vann pris

2 dec, 2019

hero_aretsnotkottsforetagare2019

Henrik Nisser, som driver KRAV-certifierade Alstrums Gård i Värmland, blev korad till Årets nötköttföretagare 2019. Priset delades ut på Köttriksdagen som i år hölls i Borlänge.

Juryns motivering löd ”Med en tydlig strategi, och ett systematiskt förbättringsarbete med uppföljning av foderproduktion, avel och byggnadslösningar är Alstrums Gård ett hållbart företag såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt”.

–  Det är jättekul och ett kvitto på att vi är på rätt väg. Det finns fortfarande mer att jobba på, men det är naturligt i ett långsiktigt förbättringsarbete, säger Henrik Nisser.

På gården jobbar man aktivt med hållbarhet på flera olika sätt, bland annat genom att med hjälp av Lean Lantbruk försöka nyttja alla resurser i företaget så effektivt som möjligt, vilket både ger en bättre arbetsmiljö och djurmiljö. Att KRAV-certifiera sin verksamhet var ett självklart val för Henrik Nisser, bland annat för att det var det mest ekonomiskt lämpliga för företaget.

–  Jag har moderna stallbyggnader som uppfyller KRAVs regler, en betesbaserad produktion hela sommarhalvåret och marker som lämpar sig för gräsodling, säger Henrik Nisser.

Korna på Alstrums Gård bor i ett stall på vinterhalvåret, men när gräset börjar spira utomhus i början av maj släpps de ut på bete, både åkerbete och naturbete, och får vara utomhus fram till september – oktober.

I framtiden drömmer Henrik Nisser om att finslipa sin verksamhet ytterligare, så att resurserna används så bra som möjligt. Han vill även ha mer naturbetesmarker och att alla maskiner på gården drivs på förnyelsebara och klimatneutrala drivmedel.

Temat för Årets nötköttsföretagare var Unga lantbrukares mål och uppföljning av nötköttsproduktion, och ett av kriterierna var att företagaren skulle vara yngre än 40 år.

Mer om KRAV-certifierad produktion

  • Kor som blir sjuka ska få behandling men det är inte tillåtet att medicinera förebyggande.
  • När korna betar bidrar de till att hålla landskapet öppet och att gynna den biologiska mångfalden.
  • Korna äter bara KRAV-godkänt foder varav minst 60 procent odlas på gården.
  • KRAV-godkänt foder är bra för miljön och vattnet eftersom kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel inte är tillåtet.
  • Korna äter mer av sådan mat som de är skapade för – gräs, klöver, hö och ensilage.

Dela sidan