Pressmeddelanden

Försäljningen av KRAV-märkt ost ökar

9 feb, 2023

Försäljningen av KRAV-märkt ost ökar

KRAV-märkt ekologisk ost är en produkt som det senaste året har haft stor framgång. Under 2022 ökade KRAV-märkt ost med 56 procent i försäljningsvärde och 79 procent i volym, jämfört med 2021.

På senare tid har det börjat dyka upp nya KRAV-märkta ostar i butikernas sortiment. Arla har till exempel lanserat den KRAV-märkta Humlan både som hel ost och skivad, och Falköpings Mejeri en KRAV-märkt Grillost, och båda säljer bra hos flera butikskedjor.

– Det ska vara gott och prisvärt för konsumenter att välja ekologiskt, därför lanserade vi i början på förra året den ekologiska osten Humlan. En ost som lyfter pollinerares viktiga roll för den biologiska mångfalden, och hur ekogårdar arbetar för att gynna dem. Sedan lanseringen har osten snabbt blivit en riktig familjefavorit, säger Thomas Perrotton, kategori- och varumärkesansvarig för ost på Arla.

Under 2021 såldes 565 000 kg KRAV-märkt ost till ett värde av 66,2 miljoner kr. Efter den stora framgången under 2022 då försäljningsvärdet ökade med 56 procent till drygt 103 miljoner kr och såld volym ökade med 79 procent till drygt 1 miljon kg, kommer flera nya KRAV-märkta ostar för olika varumärken att lanseras under 2023.

– En otroligt glädjande nyhet, grattis konsumenter! Här ser vi en KRAV-märkt produkt som har framgång trots de tuffa tider som råder. Att i rätt tid lansera vardagsprodukter som efterfrågas av många, gör ekologiska livsmedel tillgängliga för fler konsumenter. Och då lyckas man också bra med försäljningen, säger Emma Rung, vd på KRAV.

De KRAV-märkta ostarna tillverkas av svensk KRAV-märkt mjölk från kor som föds upp med höga krav på djurvälfärd. Dessa kor går ute på naturbetesmarker en stor del av betessäsongen och får i övrigt foder odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, vilket bidrar till ökad biologisk mångfald. I och kring ekologiska odlingar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter, bin och andra insekter.

Det kommer att finnas KRAV-märkta ostar för provsmakning och köp på Ostfestivalen, som i år hålls på Münchenbryggeriet i Stockholm 10-12 februari. Bland de 40-tal utställare som deltar, finns åtta KRAV-certifierade mejerier: Väddö Gårdsmejeri, Skogsbackens Ost, Falköpings Mejeri, Arla, Skånemejerier, Skärvångens Bymejeri, Hagarnas Mejeri och Gide Get.

Det är i år nionde gången som Ostfestivalen arrangeras. KRAV deltar för första gången som partner i arrangemanget, som är en mötesplats för ostälskare och en hyllning till svenska ostar.

Källa: NielsenIQ ScanTrack, DVH, Hårdost, Value, Volume % Chg YA, MAT TY, W.52 2022. (Copyright © NielsenIQ.)

Pressbilder:
Bilder på KRAVs vd Emma Rung och en genrebild på ost finns i KRAVs pressbildbank

Kontakt:
Carina Johansson, pressansvarig på KRAV, 070-607 30 78, carina.johansson@krav.se

Ladda ner som pdf

Dela sidan