Nyheter

Klimatet i fokus på Elmia Lantbruk

8 nov, 2022

Elmia 2022-1667907408

Över 20 000 besökare kom i år till Elmias lantbruksmässa i Jönköping. Årets tema var klimat, och det var också vad många lantbrukare ville prata om när de uppsökte KRAVs monter, som delades med samarbetspartnerna Ekologiska Lantbrukarna och Telge Energi.

Det här var första gången sedan pandemin startade för drygt två år sedan som KRAV genomförde ett gemensamt arrangemang med Telge Energi. De båda ingick 2018 ett partnerskap som innebär att KRAV-anslutna kunder inom lantbruk, förädling och restaurang erbjuds förmånliga avtal hos Telge Energi på förnybar el, försäljning av solel och klimatsmart belysning. All el som Telge Energi erbjuder kommer från sol, vind och vatten.

På Elmia ville många prata om solel med Telge Energi, som hade tagit med paneler för demonstration och ett datorprogram som kunde simulera installationer på besökarnas gårdar.

– Vi hade många besökare i montern alla tre dagar mässan pågick, och omkring 30 KRAV-anslutna lantbrukare lämnade sina kontaktuppgifter för att de vill ha en solpanelsinstallation. Det är en utmaning att hinna hjälpa alla, för intresset är jättestort för solpaneler nu med de stigande el- och energipriserna, men de här kontakterna är prioriterade, säger Stefan Johansson, ansvarig för samarbetspartners på Telge Energi.

Han berättar att många lantbrukare vill ha större installationer än de egentligen behöver, för att sommartid kunna sälja tillbaka el till Telge Energi, vilket ger ett förmånligare pris för dem som är KRAV-anslutna. Själva solcellsinstallationerna sköts helt och hållet genom Telge Energi, som också hjälper lantbrukarna att söka de bidrag som finns.

Även KRAV hade många givande möten med lantbrukare med olika typer av produktion och från olika delar av landet under mässdagarna – både med KRAV-anslutna och med lantbrukare som funderar på att bli KRAV-certifierade. Dessutom passade KRAV på att träffa rådgivare och representanter för organisationer som vi samarbetar med.

Läs mer om erbjudandet till KRAV-anslutna på www.telgeenergi/krav

Dela sidan