På KRAV-certifierade mjölkgårdar finns inget beteskrav. Däremot ett beteslöfte. Enligt det löftet får omkring 54 000 mjölkkor i Sverige av totalt cirka 290 000, gå ute och beta på åkrar och naturbeten minst 12 timmar per dygn under sommaren. På så sätt får de utlopp för sitt naturliga beteende, och bidrar samtidigt till ett öppet levande landskap och till biologisk mångfald.
KRAV behöver inte fatta beslut om beteskrav eller inte. Vi har aldrig haft något sådant. Däremot finns ett beteslöfte inskrivet i de regler som gäller för KRAV-märkta mjölkkor. Det handlar inte bara om att korna får gå ut, andas frisk luft och röra på sig – vilket är väl så viktigt. Mjölkkorna ska också enligt reglerna under betessäsongen få minst 50 procent av sitt dagliga grovfoder från bete. Det motsvarar minst 6 kg torrsubstans (alltså saftigt bete omräknat till torkad mängd) per ko och dag.
Grovfodrets gräs och klöver är sådant som vi inte kan äta, men som är bra mat för kor och som de omvandlar till mat åt oss: mjölk, grädde, ost och även kött – värdefulla livsmedel både till vardags och i beredskapstider.
Om gräset har bra kvalitet och innehåller mycket klöver, betar korna gärna motsvarande 13-14 kg torrsubstans varje dag. När de betar så mycket grovfoder producerar de mer mjölk än de enligt beräkningarna borde göra.
På naturbeten används aldrig naturfrämmande bekämpningsmedel eller konstgödsel. Hos KRAV-certifierade bönder är även åkrarna som odlas för djurens bete fria från bekämpningsmedel och konstgödsel, liksom vallarna där vinterfodret odlas.
Det gör att det på ekologiska gårdar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av bin, humlor, fjärilar och andra pollinerande insekter, och i genomsnitt 70 procent fler arter av vilda växter. När man i matbutiken väljer KRAV-märkta mejerier och kött, bidrar man därför till biologisk mångfald.
Förutom beteslöftet för ekologiska mjölkkor, finns i KRAVs regler även beteslöften för grisar, höns och kycklingar. Grisarna får beta, böka och bada gyttjebad på somrarna, och gå ut även på vintern. Höns och kycklingar får vara ute och picka och sprätta större delen av dygnet under fyra sammanhängande månader, och betar även de lite gräs.
Alla dessa beteslöften kommer KRAV att behålla, oavsett vad som händer med beteskravet för andra mjölkkor som nu diskuteras så hett.
Det är viktigt att djur som vi människor hanterar och bestämmer över, får leva ett så naturligt djurliv som möjligt. Därför kommer djuren hos KRAV-bönder alltid få gå ute och beta.
Emma Rung, vd på KRAV
Texten publicerades 31maj 2024 som en krönika på food-supply.se