Reportage

Vetemjölet som är bäst i test

15 dec, 2023

salta-kvarn-kvarnen-1702638684

Inför jul blir det en hel del bakning av olika bröd och bullar som kräver mycket mjöl. Men vilket mjöl är bäst? Enligt Råd och Röns senaste test är det Saltå Kvarns KRAV-märkta vetemjöl special! Vi har frågat vinnaren vad som gör detta mjöl så speciellt.

Motiveringen från Råd och Röns testpanel, som i testet bakade med 20 olika vetemjöl från flera varumärken, löd:

”Här finns en tydlig vinnare i limpan som gjorts med Saltå Kvarns ekologiska vetemjöl special. Den får högsta betyg för både smaken och konsistensen, med omdömen som ”väldigt jämn, fin konsistens” och ”luftig, fyllig smak”.*

Mer protein ger luftigare bröd och bullar

Enligt Saltå Kvarn är Special mer proteinrikt vilket ger luftigare bröd och bullar. Proteinhalten i Vetemjöl special är 12%, jämfört med 10% på vanligt vetemjöl. Eftersom mer än hälften av degvätskan tas upp av just proteinet, ger ett mer proteinrikt mjöl saftigare bröd och det är också lättare att baka med. Därför passar det till stora ljusa bröd, typ Levain, frasiga kalljästa frallor och fluffiga lussebullar.

Stenmalning i 100-årig kvarn

Special tillverkas av ekologiskt, KRAV-märkt vete från svenska kretsloppsgårdar. Det är ett siktat mjöl som mals i Järna på den 100-åriga soderkvarn som har ett malverk med valsar av sten. Det fina med soderkvarnen är att mjölet kallmals i motsats till moderna stålvalsar där det sker en temperaturstegring. Stenmalning gör att mjölet behåller viktiga smak- och näringsämnen. Efter malning får mjölet tid att mogna på naturlig väg. Det innebär att man inte behöver tillsätta askorbinsyra (E300) som är ett mjölbehandlingsmedel som annars är vanligt i siktat mjöl. Inte heller tillsätts något extra vetegluten.

Vetet kommer från ekologiska odlare i framför allt Sörmland, Östergötland och Uppland. Saltå Kvarn vill bidra till mer ekologisk odling, stötta svenska lantbrukare och lokal försörjning. Att det är ekologiskt odlat innebär bland annat att lantbrukaren inte använder några kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket gynnar den biologiska mångfalden både i och ovan jord.

Så stressa ner och insup julefriden med KRAV-märkt vetemjöl. Då låter du oss ta hand om kraven medan du visar omsorg för natur och bidrar till biologisk mångfald.

 

*Ur Råd & Rön #9 2022

Dela sidan