Pressmeddelanden

“Från frö till flaska”: Gunnarshögs gård är Årets Bonde 2023

5 sep, 2023

“Från frö till flaska”: Gunnarshögs gård är Årets Bonde 2023

KRAV-certifierade Gunnarshögs gård tar hem segern i 2023 års upplaga av Årets Bonde. Släktgården från 1897 fokuserar på kallpressad rapsolja med ett starkt hållbarhetsperspektiv.

Juryns motivering för beslutet lyder:

“Med kunskap, kreativitet och kommunikation tar ni en gammal släktgård in i framtiden. Vinnaren av Årets Bonde 2023 är en gränsöverskridare, en nytänkare och en hållbarhetsambassadör. Er insats inom de gröna näringarna är guld värd!”

Släktgården Gunnarshögs, som varit i familjen sedan 1897, fokuserar främst på kallpressad rapsolja med ett starkt hållbarhetsperspektiv. Den drivs idag av Erik Nilsson, Lisbeth Nilsson och Anja Persson som har utvecklat gården från traditionellt jordbruk till ett nytänkande livsmedelsföretag där produktionen sker från frö till flaska.

–Vi är hedrade av vinsten och hoppas att den hjälper öka kunskapen om ekologiskt odlad rapsolja. Vi ser fram emot att använda en gammal gröda till nya roliga och självförsörjande produkter såsom rapsbullar och rapsbiffar, säger Anja Persson, en av ägarna av Gunnarshögs gård.

Utöver sin lokala produktion som skapar en levande landsbygd och hälsosamma oljor så är Erik, Lisbeth och Anja särskilt stolta över sin energibesparing där restprodukter från skörden tillför till uppvärmning av sina lokaler, året runt. En hållbar och klimatsmart lösning.


–Erik, Lisbeth och Anja är verkliga förebilder med deras innovationskraft och nytänkande ande. Deras arbete inspirerar många runt om i vårt land! Stort grattis!, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Årets Bonde är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Den arrangeras av Bergkvist Publishing AB i samarbete med bland andra: Från Sverige, Sydgrönt och Svenskt Sigill.

Priset Årets Bonde 2023 delades ut under skördefestivalen i Kristianstad den 2 september.


Kontakt
Therese Zätterqvist, kommunikatör på KRAV, 070-665 95 94

Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan