Reportage

Närodlade KRAV-märkta ”cooptailtomater” – nytt grepp på Gotland

2 jun, 2021

halner6

Kunderna som kommer till Stora Coop i Visby efterfrågar ofta grönsaker som är både gotländska och KRAV-märkta. Därför har butiken inlett ett unikt samarbete med närbelägna KRAV-certifierade Halner gård, som gör att butiken kan börja erbjuda sina kunder ”cooptailtomater”.

Halner gård är ett familjejordbruk på Gotland som lantbrukaren Anders Stumle driver sedan 40 år tillbaka. De senaste 28 åren har jordbruket varit KRAV-certifierat. Förutom cocktailtomater odlas gurka, jordgubbar, potatis och spannmål på gården. Dessutom driver Anders Stumle det KRAV-certifierade företaget Gotland Whisky som producerar ekologisk whisky från gotländskt korn.

– För mig var det viktigt att lägga om till KRAV-certifierad odling på grund av kemikalierna som används i det konventionella lantbruket, säger han.

De cocktailtomater som växer sig röda och söta i Anders Stumles stora växthus, säljs vanligtvis förpackade i små askar. Men efter att ha blivit kontaktad av Stora Coops butikschef Markus Wahlgren, som han kände sedan tidigare, bestämde de sig för att samarbeta så att butiken skulle kunna erbjuda kunderna det de efterfrågar. Resultatet blev vad Markus Wahlgren kallar ”cooptailtomater”: KRAV-märkta cocktailtomater från Halner gård till salu på Coop.

Tomaterna är av sorten Conchita och för Markus Wahlgren är det viktigt att de är ”knastriga, röda och söta”. Han fick vara med och bestämma vilken sort som skulle odlas.

– Vi tyckte det var häftigt att få vara med från början och bestämma vilken sorts tomater som bonden sätter i marken, och sen ta ansvar för hela skörden, säger Markus Wahlgren.

Anders Stumle, Halner gård, och Markus Wahlgren, butikschef Stora Coop Visby.

Köper in nästan hela skörden

Samarbetet går till så att Stora Coop Visby, som är en KRAV-certifierad butik, köper in cocktailtomater motsvarande 20 000 askar från Halner gård, för att sedan sälja tomaterna i lösvikt i butiken. Inga andra cocktailtomater kommer att finnas till försäljning under den period som försäljningen av ”cooptailtomaterna” pågår.

– Vi gillar inte plastförpackningar och såg ett enkelt sätt att bli av med dem när vi kunde sälja ”cooptailtomaterna” i lösvikt. Att de är både gotländska och KRAV-märkta är bara bäst, säger Markus Wahlgren.

Vanligtvis packas cocktailtomaterna på Halner gård, men nu kommer hela skörden att gå direkt till Stora Coop några kilometer bort, utan förpackningar.

– Vår plan är att producera ungefär 5 ton under säsongen. Att vi i år slipper att packa tomaterna i plast känns väldigt bra, säger Anders Stumle.

På frågan om en eventuell fortsättning på det här projektet kommande år, svarar Markus Wahlgren:

– Jag tror att det här kan vara starten på en typ av samarbeten med odlare som gynnar konsumenter. Därför kommer vi att undersöka om vi kan få till fler liknande samarbeten med producenter där vi är med från frö till konsument. Jag hoppas på en utveckling av konceptet ”cooptailtomater”.

Tomaterna finns till försäljning på Stora Coop Visby från och med maj 2021 och under veckorna 26-36 är Halner gårds tomater de enda cocktailtomater som går att köpa i butiken. Tomaterna kan även köpas i gårdsbutiken på Halner gård.

Tomaterna från Halner gård säljs i lösvikt i butiken.

Dela sidan