Reportage

Unik tempeh på västmanländsk åkerböna

10 jan, 2019

Av svenska ekologiska åkerbönor gör Nordisk Matutveckling en tempeh med speciella kulinariska kvaliteter. Den är KRAV-certifierad och åkerbönorna kommer från Munktorps Prästgård i Västmanland.

Bönans porösa konsistens gör temphen luftig och då absorberar den lättare smaksättningar och fett. Smaken blir saftig och rik på umami.

Nordisk Matutvecklings Tempeh baseras på åkerbönor som fermenteras med ett vitmögel vars mycel binder samman bönorna till en fast kaka. När Nordisk Matutveckling kom i kontakt med åkerböna utvecklade de en alldeles speciell tempeh. Förutom åkerbönans goda odlingsegenskaper och rika näringsinnehåll, har bönan intressanta kulinariska kvaliteter.

Då fettet sugs in i mycelet bildas en ökad saftighet och behaglig munkänsla, menar man på Nordisk Matutveckling. Med en förlängd jäsprocess skapas en mogen doft och umamirik smak. Tempeh fungerar som proteintillbehör direkt på tallriken, men även som smaksättare i exempelvis såser och grytor.

Dela sidan