Får- och lammkött

KRAV-certifierad lammproduktion har flera fördelar. Djurens betande håller landskapet öppet och bidrar till mer biologisk mångfald.

hero_ekokockensschysstalammstek

I KRAV-märkt lammproduktion står framför allt djurens välfärd i centrum. Det förstärkta friskvårdsarbetet är bra för djuren, men också för klimatet eftersom friska djur producerar mer per insatt energi och utsläppta växthusgaser.

Bra saker med KRAV-märkt får- och lammkött

  • Djuren får beta så mycket de vill under säsong.
  • Djuren ska kunna gå ut under en stor del av året, men de kan hållas inne på vintern om de har extra stora ytor och en ljus och luftig miljö.
  • De äter KRAV-märkt foder som är producerat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Minst 75 procent odlas på gården.
  • Maximalt 30 procent kraftfoder ges till slakt- och ungdjur.
  • Förebyggande behandling med till exempel avmaskningsmedel får inte förekomma och en plan med fokus på strategiskt förebyggande djurhälsoarbete inklusive smittskydd ska finnas.
  • Det finns särskilda regler för hantering av levande djur i samband med slakt.
  • Lamning ska kunna ske avskilt.
  • Djuren ska ha tillgång till rastgård vintertid, med undantag om stallet uppfyller särskilda regler om större storlek och mer insläpp av ljus och frisk luft än minimikraven anger.