Nyheter

KRAV-skinkor är naturligt gråa

4 dec, 2020

hero_julskinka2

KRAV-märkta skinkor är naturligt gråa, eftersom de inte innehåller tillsatsen nitrit. Men trots att nästan hälften av svenskarna för två år sedan* sa att de vill ha en julskinka utan nitrit, så utgör KRAV-märkta julskinkor fortfarande bara en liten del av alla julskinkor som säljs i Sverige. Resultatet blir att KRAV-märkta grisbönder får problem med sin avsättning.

Det finns många goda skäl att välja en KRAV-märkt skinka, om man ska ha skinka på julbordet. KRAV-märkt skinka kommer från grisar som är uppfödda på huvudsakligen ekologiskt foder. De har fått leva ett naturligt grisliv, gå ut när de vill året om och beta, böka i jorden och bada gyttjebad på sommaren. Dessutom: KRAV-märkt skinka innehåller inte nitrit, eftersom nitrit har negativa hälsoeffekter. Nitrit omvandlas i magsäcken till nitrosaminer som bland annat kan ge cancer i matstrupe, magsäck, tjock- och ändtarm**.

Man använder nitrit för att ge skinkan rosa färg och för att förlänga hållbarheten. Men på grund av hälsoriskerna har Danmark sänkt gränsen för hur mycket nitrit som får tillsättas i charkprodukter. I Finland rimmas de flesta julskinkor med nitritfritt salt. Med god hygien, kortare hållbarhetstid och rätt salthalt, behöver inte nitrit tillsättas i charkprodukter.

KRAV har listat butiker i Sverige som säljer KRAV-märkt julskinka. Om KRAV-märkt julskinka inte finns i en butik, kan alternativet vara ekologisk skinka med KRAV-certifierad råvara. Det ska i så fall redovisas på förpackningens ingrediensförteckning.

Tre typer av ekologisk julskinka säljs i Sverige:

1. KRAV-märkt skinka

  • Innehåller inte nitrit
  • Kommer från grisar som får gå ut året om. På sommaren får de beta, böka i jorden och bada gyttjebad.
  • Är grå till färgen.

2. EU-ekologisk skinka med råvara från KRAV-certifierade gårdar

  • Innehåller nitrit (därför får den inte KRAV-märkas).
  • Kommer från KRAV-certifierade grisar.
  • Har rosafärgats av nitrit.

3. EU-ekologisk skinka med EU-ekologisk råvara

  • Innehåller nitrit.
  • Är producerad enligt EU:s regler för ekologisk produktion. Grisarna får gå ut året om, men reglerna kräver inte att djuren ska få beta och böka i jorden på sommaren. Det räcker med att de får vistas ute på en betongplatta.
  • Har rosafärgats av nitrit.

 

*Marknadsundersökning dec 2018

** IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, Volume 94, Ingested Nitrate and Nitrite, and Cyanobacterial Peptide Toxins, WHO 2010 417 pages

Dela sidan