Reportage

Aktivt arbete med klimat och miljö genom KRAV-märkning

29 jan, 2020

Marenor är en sjömatsproducent som har varit KRAV-certifierad sedan början av 2000-talet. Företaget är en del av Insula-koncernen och har fabriker i Kungshamn, Lysekil och Varberg.

Varför valde ni att bli KRAV-certifierade?
– Vi valde det tidigt eftersom det passade vår profil och var en del i vårt miljöarbete att aktivt arbeta för att hitta miljövänliga alternativ i de varugrupper vi jobbar med, och vi såg att det fanns en nisch här som inte alla har möjlighet att arbeta i, berättar Jeanette Forsell, kvalitets- och hållbarhetschef på Marenor.

På vilket sätt tycker ni att ni bidrar till hållbarhet?
– Eftersom fisket är den största faktorn som påverkar miljön för våra produkter har vi haft fokus på att hitta mer miljövänliga alternativ. Här kan vi och våra kunder göra ett aktivt val genom fångstmetod, till exempel satsa mer på krok- & linfiskat och notfiskat som är mer passiva fisken än de traditionella med trål.

Varför är KRAV ett bra verktyg?
– KRAV-certifieringen har hjälpt oss att välja fiskar och fiskemetoder för vildfångad fisk. Även för odlad fisk har KRAV varit en viktig faktor för oss. Vi jobbar aktivt för att hitta möjligheter för KRAV-certifierade produkter i alla varugrupper; naturell fisk, kaviar, panerad fisk och sill.

Marenor blev ett av KRAVs 26 medlemsföretag ungefär samtidigt som man producerade sin första KRAV-märkta produkt. Idag har Marenor cirka 40 olika KRAV-märkta produkter inom sjömatskategorin, där den största produktgruppen är frysta fiskfiléer av torsk, kolja och lax, även panerade produkter. Kaviar och sill är produktgrupper med många KRAV-märkta produkter.

Dela sidan