Kött och fågel

KRAV-märkt kött kommer från svenska ekologiska djur som har fötts upp med extra höga krav på djurvälfärd, och är det mest hållbara kött du kan välja.

hero_helkyckling

På en KRAV-certifierad gård är djuren viktiga och en grundförutsättning för att djuren ska må bra är att de kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Därför ges djur på KRAV-certifierade gårdar möjlighet till utevistelse under en stor del av året och sommartid hålls alla djur på bete. De har även fri tillgång till grovfoder vilket är viktigt för djurens sysselsättning.

KRAV-bonden använder inte importerad konstgödsel tillverkad med fossil energi. En stor del av fodret odlas på den egna gården och KRAV-bonden sprider djurens gödsel tillbaka till åkern vilket ger den näring. I sådan jord kan även vegetabiliska KRAV-ekologiska råvaror odlas.

Djurens gödsel kan tillsammans med slaktrester också användas som energirikt substrat i biogasanläggningar. Biogasen som framställs där kan ersätta fossila bränslen i traktorer, bilar och bussar, och rötresterna blir utmärkt gödsel till åkern.

I många länder ges djuren antibiotika och andra mediciner i fodret i förebyggande syfte för att förhindra sjukdomar, och tillväxthormoner för att de ska växa snabbt. I USA doppas slaktad kyckling i klor, för att motverka salmonellasmitta. Sådant förekommer inte i Sverige. I KRAV-märkt djurproduktion arbetar bonden förebyggande mot sjukdomar, till exempel genom att ha rutiner för rengöring, hålla djur i karantän vid inköp av nya djur och genom en lägre djurtäthet på gårdarna.

Bra saker med KRAV-märkt kött och fågel

Läs mer om KRAV-märkt kött