Reportage

Samarbete ger bättre och säkrare vinodlingar

7 okt, 2020

lariojana-harvest_webb

Vinkooperativet La Riojana i Argentina odlar och producerar viner som KRAV-märks av Giertz Vinimport. Bra arbetsvillkor är en av grundstenarna och uppförandekoden är lika viktig i alla led av produktionen.  

Mikael Sundström är hållbarhetschef på Viva Wine Group, som genom dotterbolaget Giertz Vinimport har erbjudit ekologiska viner på den svenska marknaden ända sedan 2004.

– Idag är nästan hälften av Giertz vinsortiment ekologiskt och 20 procent av försäljningen är KRAV-märkt, säger Mikael Sundström.

Giertz Vinimport är delaktig i utvecklingen av vinproduktionen i La Riojana och tillsammans arbetar de för en säkrare och bättre arbetsmiljö genom ett nära samarbete med producenten. Man investerar både tid och pengar i vingårdarna.

– La Riojana är ett kooperativ och medlemmarna består av små familjejordbruk där vinet odlas ekologiskt. Mycket kunskap och handlag går i arv. Varje år återvänder arbetarna till samma odlingar och hjälper till vid druvskörden, som är en stor händelse i regionen, berättar Mikael.

Skördetid på La Riojana i Argentina.

Vinkooperativet i Argentina skapar arbeten åt många. Internationell framgång har säkrat alltfler jobb i odling och produktion, vilket ger bönderna bra ekonomi. Detta är en av de positiva effekterna av ekologiska odlingar – med KRAV- och Fairtrade-märkt vin. En fast premie kopplad till vinförsäljningen samlas i en fond som bönderna får ta del av. Fonden har bland annat använts till att finansiera bygget av en högstadieskola och ett sjukhus i regionen.

– Det finns en stolthet hos vinbönderna. Med investeringar i lokalsamhället uppstår arbetsmöjligheter som exempelvis jobb på laboratorier där druvornas kvalitet testas, säger Mikael Sundström.

KRAV-certifieringen styr både hur vinet odlas och produceras och hur Viva Wine Group ska agera på sitt kontor. Viva Wine Groups KRAV-märkta vin kommer från bland annat Argentina, Chile, Frankrike och Tyskland, där klimatet är gynnsamt för vinodling.

Färdiga vindruvor att skörda på La Riojana.

Dela sidan