Reportage

Tredje advent: Grisbonden Niklas

15 dec, 2019

hero_grisbondenniklashermansson

Tredje ljuset är tänt och i samband med det vill vi presentera årets tredje julbonde, Niklas Hermansson. Niklas och hans familj driver sin KRAV-certifierade grisproduktion på Havor Gård på södra Gotland.

År 2015 bestämde sig Niklas och hans familj för att ställa om sin produktion från konventionell till KRAV-certifierad. Havor Gård är idag en av de större KRAV-anslutna grisgårdarna i Sverige.

– För oss är det viktigt att vara KRAV-certifierade eftersom märkningen förknippas med god djuromsorg och hänsyn till miljön, säger Niklas Hermansson. Den största upplevelsen var nog när grisarna kom ut på bete och vi fick se dem i deras rätta miljö. De satte igång att böka i jorden direkt, från den minsta kultingen till den äldsta suggan. Det värmde i hela kroppen, tillägger han.

På gården har man sedan länge fött upp kvalitetsgrisar under det egna varumärket Havor. Havor Gård ligger också bakom den första KRAV-märkta julskinkan med gårdsnamn som såldes på de stora kedjorna före jul, vilket den gör även i år.

Vi kontaktade Niklas för att ställa några frågor om hans KRAV-certifierade produktion och passade samtidigt på att samla in lite jultips.

Varför ska man välja KRAV-märkt julskinka?
Den är väldigt god! Grisar som rör på sig och mår bra ger ett gott kött.

Vad finns alltid på ditt julbord?
Julskinka från våra egna grisar såklart.

 

Därför är KRAV-märkt griskött bättre

  • Grisarna får bejaka sitt naturliga beteende
  • De kan söka föda genom att beta och böka i jorden under sommaren
  • De äter KRAV-godkänt foder, varav minst hälften odlas på gården
  • Grisarna kan gå ut året om
  • På sommaren ska de kunna svalka sig i gyttjebad
  • De har fri tillgång till hö eller annat grovfoder inomhus
  • Suggorna ska kunna bygga bo innan de ska få ungar
  • Grisar som är sjuka ska behandlas men det är inte tillåtet att medicinera förebyggande
  • Elpådrivare är inte tillåtet vid slakt
  • KRAV-märkt skinka innehåller inget tillsatt nitrit som befaras vara farlig för hälsan

Vad gör du om du inte får tag i KRAV-märkt skinka?

Om du vill vara säker på att årets julskinka kommer från en gård där grisarna får beta, böka i jord och bada gyttjebad på sommaren, då ska du välja KRAV-märkt julskinka. Om du inte hittar en sådan kan du välja en ekologisk skinka, men kontrollera att den har KRAV-certifierad råvara. Grisar uppfödda enligt EU:s regler för ekologisk produktion behöver inte ha tillgång till grön mark på sommaren.

Dela sidan