Tredje ljuset är tänt och i samband med det vill vi presentera årets tredje julbonde, Niklas Hermansson. Niklas och hans familj driver sin KRAV-certifierade grisproduktion på Havor Gård på södra Gotland.
År 2015 bestämde sig Niklas och hans familj för att ställa om sin produktion från konventionell till KRAV-certifierad. Havor Gård är idag en av de större KRAV-anslutna grisgårdarna i Sverige.
– För oss är det viktigt att vara KRAV-certifierade eftersom märkningen förknippas med god djuromsorg och hänsyn till miljön, säger Niklas Hermansson. Den största upplevelsen var nog när grisarna kom ut på bete och vi fick se dem i deras rätta miljö. De satte igång att böka i jorden direkt, från den minsta kultingen till den äldsta suggan. Det värmde i hela kroppen, tillägger han.
På gården har man sedan länge fött upp kvalitetsgrisar under det egna varumärket Havor. Havor Gård ligger också bakom den första KRAV-märkta julskinkan med gårdsnamn som såldes på de stora kedjorna före jul, vilket den gör även i år.
Vi kontaktade Niklas för att ställa några frågor om hans KRAV-certifierade produktion och passade samtidigt på att samla in lite jultips.
Varför ska man välja KRAV-märkt julskinka?
Den är väldigt god! Grisar som rör på sig och mår bra ger ett gott kött.
Vad finns alltid på ditt julbord?
Julskinka från våra egna grisar såklart.