Nyheter

KRAV-certifieringen värd 1,5 miljarder

28 maj, 2019

hero_honorute

KRAV-certifieringen återför varje år 1,5 miljarder till det svenska ekologiska jordbruket. Det visar en rapport från analys- och konsultföretaget Agrovektor som har beställts av Jordbruksverket. Enligt rapporten växlas dessutom värdet upp 3-4 gånger innan livsmedlen når slutkunderna.

– Rapporten är ett kvitto på att KRAV-certifiering bidrar till ökad lönsamhet för svenskt jordbruk, vilket är grundläggande för att KRAV ska kunna fortsätta driva utvecklingen av hållbara livsmedel. För att vi ska nå regeringens mål om att 30 procent av all svensk jordbruksmark ska vara ekologisk till 2030, så är god lönsamhet i jordbruket en mycket viktig faktor där KRAV har goda förutsättningar att bidra, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.

Totalt produceras varje år ekologisk råvara till ett värde på 5-6 miljarder kronor i svenska lantbruket. Den summa som går tillbaka till de lantbrukare som är KRAV-certifierade är 1,5 miljarder kronor.

– KRAV är kanske den enda certifieringen som verkligen svarar upp mot att leverera en mervärdesbetalning tillbaka till lantbrukaren, säger Cecilia Ryegård vid Agrovektor i ett pressmeddelande.

I rapporten konstateras att intresset från svenska lantbrukare för att ställa om till ekoodling är stort, samtidigt som ekoförsäljningen i Sverige nu går lite trögt. Men det finns en fortsatt stor potential i marknaden både nationellt och internationellt, enligt rapporten. Export beskrivs som en väg för ökad svensk ekoproduktion, eftersom marknadsandelarna för ekologiskt ökar i många länder i Europa.

Agrovektor har Jordbruksverkets uppdrag att rapportera om svensk ekoråvara ytterligare två år framåt.

Läs rapporten Svensk ekoråvara 2018 på www.agrovektor.se eller www.ekoweb.nu

Dela sidan