Pressmeddelanden

Handla hållbart ger större vinst

15 nov, 2022

Handla hållbart ger större vinst

Billig eller hållbar mat? Ibland behöver man inte välja. Just nu skiljer det inte mycket mellan vissa hållbara KRAV-märkta matvaror och annan mat. Det visar en prislista som KRAV nu publicerar. Men om man måste välja, då finns det många goda skäl att välja hållbart.

– Att lägga ett paket KRAV-märkta havregryn i kundvagnen gör skillnad. Både för bonden, dig själv och planeten. Du skyddas mot bekämpningsmedelsrester i maten och för planeten innebär det ett bidrag till mer biologisk mångfald. Det är viktiga mervärden som kostar några kronor extra, säger Emma Rung, vd på KRAV.

KRAV-märkt ekologisk mat är ofta dyrare än annan mat. Det beror på att det är mer tidskrävande och kostsamt att producera hållbart, men det ger också en större vinst för planeten. Jämförelsen nedan visar skillnader i snittpris på några produkter av KRAV-märkt och konventionellt producerad mat, enligt Nielsen data. Aktuella priser i butik kan variera, både till KRAV-märkta varors för- och nackdel.

Handla hållbart ger större vinst tabell

Källa: Ref 04321717. NielsenIQ ScanTrack, DVH, Ägg Mjölk Havregryn Rotfrukter Kaffe, Price per unit sold, MAT TY, Q3 2022 (Copyright © NielsenIQ.)

– Det är ett tufft läge just nu både för konsumenter och producenter. Med den här prisjämförelsen vill vi visa att ibland skiljer det mer, ibland mindre mellan ekologiska och andra varor, och att det finns en KRAV-märkt vara för alla, säger Emma Rung, vd på KRAV.

När man betalar mer för hållbar mat i butiken bidrar man till bördigare jordar, renare dricksvatten och mindre kemikalier som rinner ut i sjöar och vattendrag. Man bidrar till mer biologisk mångfald – kring ekologiska odlingar finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra insekter. Dessutom bidrar man till bättre djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor för anställda.

Det som kostar mer för en KRAV-bonde är att djuren får möjlighet att leva så naturligt som möjligt: kor och även grisar går ute mycket en stor del av året. Grisar får gyttjebada och hönsen får picka, sprätta och bada fjäderdräkten i sand. Djurens foder ska vara KRAV-märkt och till stor del odlas på gården.

KRAV-märkt ekologisk mat produceras utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. I stället använder KRAV-bönder förebyggande metoder mot ogräs och skadedjur som varierad växtföljd, och dessutom mekanisk ogräsbekämpning och biologisk skadedjursbekämpning. Ekologisk mat produceras också utan klimatskadlig konstgödsel. I stället används ofta gödsel i lokala kretslopp från ekologiska djur på gården eller från en nära omgivning.

Mer info på www.krav.se/superklipp

Kontakt:
Therese Zätterqvist, kommunikatör KRAV, 070-665 95 94, therese.zatterqvist@krav.se

Ladda ner som pdf

Relaterat innehåll

Dela sidan