Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • Reportage
  • »
  • Skördetid hos KRAV-bonden Joel
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
      • Skördetid hos KRAV-bonden Joel
    • Årets Ekokock
    • Låt grisarna beta och böka!
    • Välj KRAV-märkt gris i sommar!
    • Vegetarisk helg
    • Pressmeddelanden
    • Ställ KRAV på äta-ute-maten!
    • Utflyktsmål i sommar

Skördetid hos KRAV-bonden Joel

KRAV-bonden Joel Månsson

Det är skördetid hos Joel Månsson. All sallad är redan skördad, men mycket av de andra grönsakerna står fortfarande kvar på fälten. Efter den varma sommaren är grönsakerna färdiga långt tidigare än normalt.

– Rödbetorna blev färdiga redan i slutet på augusti, två månader tidigare än normalt. Det är inte alltid bra, eftersom det också kräver två månaders längre lagring då saker kan hända med betorna. Det betyder också att alla vill skörda allt samtidigt, vilket ger låga priser. De tidiga rödbetorna är redan skördade för att läggas in på burk och resten vill vi ha upp så snart som möjligt nu när blasten börjar se tråkig ut. Vi väntar bara på skördaren. Den tjänsten lejer vi in från en maskinstation, säger Joel Månsson.

Redan klockan 9 på förmiddagen känns luften ljummen fast det är i mitten av september. Sedan vi besökte gården Norra Knästorp strax utanför Lund i juni har de späda grönsaksplantorna vuxit sig kraftiga. Joel drar upp en rejäl rotselleri och börjar putsa bort rötterna.

– Det är inte alla som vet att rotsellerin har så mycket rötter som man skär bort innan den hamnar på butikshyllan. Sellerin får gärna stå här och växa ett tag till, den blir jättefin. Den växer faktiskt som mest nu när dygnsmedeltemperaturen går ner. Rotsellerin gillar inte när det är för varmt på sommaren, säger Joel.

Intill rotsellerin står grönkålen som en tät grön skog. Det är kanske den av gårdens grödor som gått allra bäst i år.

– Vi har skördat en del grönkål, men fick sluta för den går inte att sälja just nu. Det var det sista vi trodde att vi skulle ha problem med. Antagligen beror det på vädret, ingen köper grönkål när det är såhär varmt, säger Joel.

Joel fascineras över hur fina grödorna är, trots att så få insatsmedel har använts jämfört med i konventionell odling.

– Som ekologisk är det lättare att se vilken kraft det har att få medvind av naturen. På det här fältet har vi inte tillfört något mer kväve än den vi fått från vitklövern som vuxit här under två år innan grönsakerna, säger Joel.

På fältet intill där de tidiga rödbetorna skördats växer nu en blandning av lupin, oljerättika och bovete. Plantorna, som än så länge är ganska små, ska fånga upp näring som är kvar i marken och rötterna ska luckra upp jorden efter att den tunga skördemaskinen varit där.

Vilka planer finns då för nästa års odlingssäsong?

– Vi kommer att ha fler anställda, några fler grödor och lite större areal grönsaksodling. Vi tänker börja med zucchini och pappa vill prova att odla gul lök, säger Joel när vi lämnar fältet.

Senast uppdaterad: 2016-09-21
Skriv ut
  • Unik tempeh på västmanländsk åkerböna
Genvägar
  • KRAV-certifiering en hjärtefråga för Wayne’s
  • Ny KRAV-märkt vegansk choklad
  • Populär grönsak på julbordet
  • Korv på nytt sätt
  • Gunnebo Slott har miljötänk på julbordet
  • Tillbaka till grunden på Annas Hembageri
Regler

Sök i regelboken

Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy