Det är skördetid hos Joel Månsson. All sallad är redan skördad, men mycket av de andra grönsakerna står fortfarande kvar på fälten. Efter den varma sommaren är grönsakerna färdiga långt tidigare än normalt.
– Rödbetorna blev färdiga redan i slutet på augusti, två månader tidigare än normalt. Det är inte alltid bra, eftersom det också kräver två månaders längre lagring då saker kan hända med betorna. Det betyder också att alla vill skörda allt samtidigt, vilket ger låga priser. De tidiga rödbetorna är redan skördade för att läggas in på burk och resten vill vi ha upp så snart som möjligt nu när blasten börjar se tråkig ut. Vi väntar bara på skördaren. Den tjänsten lejer vi in från en maskinstation, säger Joel Månsson.
Redan klockan 9 på förmiddagen känns luften ljummen fast det är i mitten av september. Sedan vi besökte gården Norra Knästorp strax utanför Lund i juni har de späda grönsaksplantorna vuxit sig kraftiga. Joel drar upp en rejäl rotselleri och börjar putsa bort rötterna.
– Det är inte alla som vet att rotsellerin har så mycket rötter som man skär bort innan den hamnar på butikshyllan. Sellerin får gärna stå här och växa ett tag till, den blir jättefin. Den växer faktiskt som mest nu när dygnsmedeltemperaturen går ner. Rotsellerin gillar inte när det är för varmt på sommaren, säger Joel.
Intill rotsellerin står grönkålen som en tät grön skog. Det är kanske den av gårdens grödor som gått allra bäst i år.
– Vi har skördat en del grönkål, men fick sluta för den går inte att sälja just nu. Det var det sista vi trodde att vi skulle ha problem med. Antagligen beror det på vädret, ingen köper grönkål när det är såhär varmt, säger Joel.
Joel fascineras över hur fina grödorna är, trots att så få insatsmedel har använts jämfört med i konventionell odling.
– Som ekologisk är det lättare att se vilken kraft det har att få medvind av naturen. På det här fältet har vi inte tillfört något mer kväve än den vi fått från vitklövern som vuxit här under två år innan grönsakerna, säger Joel.
På fältet intill där de tidiga rödbetorna skördats växer nu en blandning av lupin, oljerättika och bovete. Plantorna, som än så länge är ganska små, ska fånga upp näring som är kvar i marken och rötterna ska luckra upp jorden efter att den tunga skördemaskinen varit där.
Vilka planer finns då för nästa års odlingssäsong?
– Vi kommer att ha fler anställda, några fler grödor och lite större areal grönsaksodling. Vi tänker börja med zucchini och pappa vill prova att odla gul lök, säger Joel när vi lämnar fältet.
Your browser does not support iframes.
Sök i regelboken
upp