Nu har också Karlskrona i Blekinge sällat sig till den växande skara kommuner som låtit KRAV-certifiera sina kök genom en kedjecertifiering. Vi har pratat med Per Sjösäter, enhetschef, om hur arbetet gick till.
Varför ville ni KRAV-certifiera era kök?
– Vi hade hållit på med att öka andelen ekologiska livsmedel ett tag och genom certifieringen kunde vi marknadsföra oss utåt på ett annat sätt.
Måste en kommunal måltidsverksamhet marknadsföra sig?
– Ja, det blir mer och mer aktuellt att göra det mot föräldrar, pedagoger och dem som äter. KRAV-certifieringen visar att vi använder varor som odlats eller producerats på ett bra sätt, utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Elever på gymnasieskolorna och föräldrar som ska välja förskola tittar extra mycket på det här.
Hur många kök har ni låtit KRAV-certifiera i Karlskrona kommun?
– Den 25 november förra året certifierade vi 59 av våra kök i förskolor, skolor och äldreboenden. I de certifierade köken serveras cirka 10 000 luncher om dagen; räknar vi in kvällsmålen blir det ungefär 3 000 till. Nu återstår fyra kök, vilket beror på att de har varit stängda för renovering.
Har det blivit dyrare eller jobbigare efter certifieringen?
– Nej, men vi jobbar lite annorlunda. En del grönsaker kan vara svåra att byta ut på grund av tillgång och pris och vi har inte fått några extra pengar, så för att kunna hålla budgeten har vi fått säsongsanpassa menyerna mer.
Vilket blir nästa steg?
– Vi har certifierat de flesta köken på första nivån vilket innebär att de ekologiska inköpen uppgår till minst 25 procent, men 13 av köken gick direkt vidare till nivå 2 eftersom de låg på över 50 procent. Det går alltså att certifiera köken på olika nivåer i en och samma kedjecertifiering. Det politiska målet i Karlskrona kommun är att samtliga kommunala kök ska ligga på över 50 procent eko år 2020; nu ligger vi på 32 procent i snitt. Det är lite svårare i en del verksamheter men ambitionen är att höja samtliga kök.
Text: Eva Kvanta
Publicerad: 21 april 2017
Läs mer