KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENY SÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • En grej vi märkt
    • Hållbara val
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
    • Webbutbildning
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Hållbarhetsrapport
    • Produktfakta
    • Press
  • Hem
  • »
  • Reportage
  • »
  • Karlskrona siktar mot ekotoppen
    • En grej vi märkt
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
      • Karlskrona siktar mot ekotoppen
    • Årets Ekokock
    • Låt grisarna beta och böka!
    • Välj KRAV-märkt gris i sommar!
    • Recepttips till Julbordet
    • Pressmeddelanden
    • Ställ KRAV på äta-ute-maten!

Karlskrona siktar mot ekotoppen

Karlskrona

Nu har också Karlskrona i Blekinge sällat sig till den växande skara kommuner som låtit KRAV-certifiera sina kök genom en kedjecertifiering. Vi har pratat med Per Sjösäter, enhetschef, om hur arbetet gick till.

Varför ville ni KRAV-certifiera era kök?
– Vi hade hållit på med att öka andelen ekologiska livsmedel ett tag och genom certifieringen kunde vi marknadsföra oss utåt på ett annat sätt.

Måste en kommunal måltidsverksamhet marknadsföra sig?
– Ja, det blir mer och mer aktuellt att göra det mot föräldrar, pedagoger och dem som äter. KRAV-certifieringen visar att vi använder varor som odlats eller producerats på ett bra sätt, utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Elever på gymnasieskolorna och föräldrar som ska välja förskola tittar extra mycket på det här.

Hur många kök har ni låtit KRAV-certifiera i Karlskrona kommun?
– Den 25 november förra året certifierade vi 59 av våra kök i förskolor, skolor och äldreboenden. I de certifierade köken serveras cirka 10 000 luncher om dagen; räknar vi in kvällsmålen blir det ungefär 3 000 till. Nu återstår fyra kök, vilket beror på att de har varit stängda för renovering.

Har det blivit dyrare eller jobbigare efter certifieringen?
– Nej, men vi jobbar lite annorlunda. En del grönsaker kan vara svåra att byta ut på grund av tillgång och pris och vi har inte fått några extra pengar, så för att kunna hålla budgeten har vi fått säsongsanpassa menyerna mer.

Vilket blir nästa steg?
– Vi har certifierat de flesta köken på första nivån vilket innebär att de ekologiska inköpen uppgår till minst 25 procent, men 13 av köken gick direkt vidare till nivå 2 eftersom de låg på över 50 procent. Det går alltså att certifiera köken på olika nivåer i en och samma kedjecertifiering. Det politiska målet i Karlskrona kommun är att samtliga kommunala kök ska ligga på över 50 procent eko år 2020; nu ligger vi på 32 procent i snitt. Det är lite svårare i en del verksamheter men ambitionen är att höja samtliga kök.

Text: Eva Kvanta
Publicerad:
21 april 2017

Läs mer

  • Restauranger kan KRAV-märkas på tre olika nivåer
Senast uppdaterad: 2017-04-21
Skriv ut
  • Andra advent: Grisbonden Carina
Genvägar
  • Julkänsla på Rosendals trädgårdskafé
  • Ät gott och gör gott – besök Skråmträsk Kvarns julbuffé
  • Första advent: Grisbonden Simon
  • "Vi vill visa barnen att vi bryr oss om deras framtid"
  • Vid infrysningen "stannar tiden"
  • "Att bli KRAV-certifierad kändes som rätt väg att gå"
Regler

Sök i regelboken

Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press

Anmäl dig till KRAVs allmänna nyhetsbrev
Vår policy för e-postadresser
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy