Kampanjer

Ät bättre

1 jan, 2020

Det vanligaste nyårslöftet handlar om att man ska sluta äta dålig mat och istället börja äta bättre. Men i verkligheten misslyckas 80% av svenskarna med sitt löfte. För KRAV innebär ”äta bättre” att göra ett för framtiden hållbart matval. 

Som tur finns det alltifrån KRAV-märkta grönsaker till KRAV-märkt glass och godis. Så att man kan njuta av det man tycker om, samtidigt som man står upp för något bra. När du väljer KRAV-märkt bidrar du till biologisk mångfald, god djurvälfärd, socialt ansvar och mindre klimatpåverkan. Dessutom stöttar du odling utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV är det mest hållbara alternativet, oavsett vad du äterDet är att äta bättre, enligt oss. 

Tips på helgsnacks

Pommes 

 

Pommes frites, KRAV
KetchupItigo, KRAV
Bearnaisesås, Jesses Deli AB, KRAV 

Pizza 

 

Pizzabotten, Il Fornaio, KRAV
TomatsåsItigo, KRAV
ChampinjonerHällestads svamp, KRAV
Ost, Sju gårdar, KRAV 

Glass 

 

Vaniljglass, Lejonet & Björnen, KRAV
Grädde, Arla, KRAV
Jordgubbsylt, ICA I Love Eco, KRAV
ChokladsåsBörslycke Gård, KRAV
Som extra topping kan du smula lite havrekakor från Garant Eko, KRAV 

Frågor och svar om kampanjen

Vad handlar kampanjen Ät bättre om?

På ett lustfullt sätt lyfter vi produkter som folk kanske inte tänker är KRAV-märkta och i en överraskande kampanj med smak och njutning i fokus. Det handlar om pizza, glass och pommes. Få personer tänker att deras val av pommes frites kan göra skillnad för planeten. Och att vägen till en bättre miljö också kan gå via glassen.

Varför gör KRAV den här kampanjen?

Vi ser i dag att många vill göra hållbara val när de handlar mat men är osäkra på vad de ska välja. KRAV har regler för allt i ifrån förbud mot naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel till regler som ger god djurvälfärd, gynnar biologisk mångfald, minskar klimatpåverkan och ger bättre arbetsvillkor. Med den här kampanjen vill vi lyfta att KRAV är det mest hållbara alternativet, oavsett vad du äter.

Varför just nu?

Det vanligaste nyårslöftet handlar om att man ska sluta äta dålig mat och istället börja äta bättre. Men i verkligheten misslyckas 80 procent av svenskarna med sitt löfte. Med det nya konceptet ”Ät bättre.” vill KRAV ifrågasätta vad bra mat egentligen är och passa på att uppmärksamma fler kring att bra mat inte nödvändigtvis bara behöver vara nyttig mat. Det borde innebära att äta mer hållbart och KRAV erbjuder alltifrån KRAV-märkt selleri till KRAV-märkt pizza och godis. Att äta bättre har därför aldrig varit enklare.

Personerna i kampanjen äter onyttig mat, hur förklarar ni att ni anser att det är att äta bättre?

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat med regler för allt i ifrån förbud mot naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel till regler som ger god djurvälfärd, gynnar biologisk mångfald, minskar klimatpåverkan och ger bättre arbetsvillkor. Det anser vi är att äta bättre.

KRAV säger att ni är bättre. Kan ni bevisa det?

KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Miljömärkningar finns för att underlätta för konsumenter och bedömer många hållbarhetsaspekter. Det är svårt och komplext att veta vad som är mest hållbart, och det är viktigt att väga in flera aspekter. KRAV vill vara en guide för den som vill göra hållbara val.

Biologisk mångfald

KRAV­certifierade och ekologiska odlingar kan bidra till att öka den biologiska mångfalden genom att det blir fler arter av växter, fåglar och pollinerare på ekologiska gårdar. I genomsnitt finns det 50 procent fler arter av växter och pollinerare i ekologisk odling. Läs mer om biologisk mångfald.

God djurvälfärd

KRAV har extra tuffa krav på god djuromsorg. Det betyder att djuren kan leva mer naturliga djurliv. Läs Mer om djurvälfärd.

Socialt ansvar

KRAV-märkningen ställer krav på mänskliga rättigheter och goda arbetsvillkor vid produktion i länder med svag lagstiftning och tillsyn. Läs Mer om bättre arbetsvillkor.

Mindre klimatpåverkan

KRAV-certifierade företag arbetar aktivt för att minska klimatpåverkan. KRAV har 37 regler för klimatets skull utöver de regler som all ekologisk produktion följer. Bland annat ska alla KRAV-anslutna lantbrukare och företag använda förnybar el.

Ekologisk produktion är också ett verktyg för att öka mullhalten i marken och därmed ta bort koldioxid från luften. Att artrikedomen är större i ekologisk produktion och mullhalten högre i marken innebär också en robustare miljö som får lättare att tåla klimatförändringar. Läs mer om  klimatpåverkan.

Utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel

KRAV-bönder använder inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan läcka ut och påverka vattenlevande organismer i sjöar och hav. Naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel används inte heller i produktionen av KRAV­märkta produkter. Läs mer.

Extra kontrollerat

För att du ska veta att den KRAV-märkta produkten i butiken faktiskt är KRAV-märkt finns en noggrann kontroll av alla företag som odlar, förädlar eller hanterar KRAV-märkt mat. Hela kedjan kontrolleras, från odlaren till den KRAV-certifierade butiken eller restaurangen.

Kontrollen att KRAVs regler följs och godkännandet av produktionen kallas för certifiering. Den utförs av oberoende certifieringsorgan som är godkända för KRAV-certifiering. Läs mer om kontrollen.

Dela sidan