KRAV-märkt julskinka för smakens skull

– KRAV-märkt julskinka har mer och trevligare smak och köttet är mörare och finare, säger Patrik Sewerin.

Han är köksmästare på Gunnebo Kaffehus & Krog som ligger söder om Göteborg i Gunnebo slott och Trädgårdar med anor från 1700-talet. Köket som serverar 50 000 gäster per år är KRAV-certifierat med tre KRAV-märken vilket innebär att de har minst 90 procent KRAV-godkända råvaror. På förra årets julbord serverades KRAV-märkt julskinka och så blir det även i år.

– Vi vill köpa kött från grisar som haft det väldigt bra, säger Patrik Sewerin.

Han uppskattar också att KRAV-märkt skinka inte innehåller nitrit av försiktighetsskäl, men också för att han tycker att nitrit ger köttet en alltför salt smak. Att skinkan därmed inte får den röda färg som gästerna är vana vid vänder han till något positivt.

– Det ger oss anledning att stanna och prata med gästerna. Vi berättar varför skinkan är grå. Det blir en story.

En annorlunda skinka öppnar också upp för nytt tänkande utanför den traditionella ramen, menar Patrik Sewerin. Gunnebos julbord är en tolkning av traditionerna, där gästerna känner igen smakerna, men i nya kombinationer. Julskinkan är ett exempel på det.

– Vi tycker den bli trevligast när den inte är griljerad utan bara tunt skuren och serveras med en timjanvinägrett smaksatt med lite honung och till det en egengjord senap. Vi har också provat att baka på olika sätt. Det är det som är roligt, säger Patrik Sewerin.

Recept
Julskinka

Senast uppdaterad: 2017-11-30