Beräkningssystemet för kategorin utvecklas inför 2018, dels för att det har efterfrågats att väga in fler faktorer, dels för att restauranger ska öka nivån på sin certifiering och för att få in fler nominerade. Tidigare har beräkningen vägt in antal matpoäng och på vilken nivå i KRAV-certifieringen en verksamhet befinner sig.
I den nya bedömningen premieras de verksamheter som ligger på en hög nivå i certifieringen och som har en hög matlagningspoäng. Mest extra poäng får den verksamhet som är certifierad på KRAVs högsta nivå, tidigare inte varit nominerad i kategorin och dessutom har en hög matlagningsklass. Med det nya beräkningssystemet är det inte lika lätt att i förväg räkna ut vem som får utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi.
– Vi ser gärna att det kommer in fler KRAV-certifierade verksamheter som visar att det går att laga mat på hög gastronomisk nivå och samtidigt prioriterar inköp av hållbara råvaror, säger Josefine Larsson som är kundansvarig för restaurang och butik på KRAV.
KRAV delar även ut ett extra pris till den verksamhet som utses till Årets Hållbara Gastronomi. Restaurang Volt som vann utmärkelsen 2017 fick följa med KRAV-certifierade Burfiskarna på kräftfiske med efterföljande middag och övernattning på västkusten. Det priset är olika varje år.
För att hjälpa konsumenten med sina restaurangval skapade KRAV 1996 regler så att restauranger kan certifiera sig på tre olika nivåer beroende på andelen KRAV-godkända råvaror. För en stjärna ska minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel bestå av KRAV-godkända livsmedel, eller minst 15 livsmedel vara utbytta till KRAV-godkända livsmedel. För två stjärnor är det minst 50 procent som gäller. För tre stjärnor, den högsta nivån, måste minst 90 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel bestå av KRAV-godkända livsmedel.
Mer om poängbedömningen för Årets Hållbara Restaurang
Sök i regelboken
upp