Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • Nyhet
  • »
  • Certifieringsnivå och matlagningspoäng premieras för Årets Hållbara Gastronomi
    • Nyhetsarkiv
      • KRAV i Ekoweb
      • KRAV i Magasin måltid
      • KRAV-aktuellt arkiv
      • Certifieringsnivå och matlagningspoäng premieras för Årets Hållbara Gastronomi
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Årets Ekokock
    • Låt grisarna beta och böka!
    • Välj KRAV-märkt gris i sommar!
    • Vegetarisk helg
    • Pressmeddelanden
    • Ställ KRAV på äta-ute-maten!
    • Utflyktsmål i sommar

Certifieringsnivå och matlagningspoäng premieras för Årets Hållbara Gastronomi

KRAV har sedan 2013 varit avsändare för utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi, som premierar en restaurang som på ett utomordentligt sätt förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och i bakomliggande led.

Beräkningssystemet för kategorin utvecklas inför 2018, dels för att det har efterfrågats att väga in fler faktorer, dels för att restauranger ska öka nivån på sin certifiering och för att få in fler nominerade. Tidigare har beräkningen vägt in antal matpoäng och på vilken nivå i KRAV-certifieringen en verksamhet befinner sig.

I den nya bedömningen premieras de verksamheter som ligger på en hög nivå i certifieringen och som har en hög matlagningspoäng. Mest extra poäng får den verksamhet som är certifierad på KRAVs högsta nivå, tidigare inte varit nominerad i kategorin och dessutom har en hög matlagningsklass. Med det nya beräkningssystemet är det inte lika lätt att i förväg räkna ut vem som får utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi.

– Vi ser gärna att det kommer in fler KRAV-certifierade verksamheter som visar att det går att laga mat på hög gastronomisk nivå och samtidigt prioriterar inköp av hållbara råvaror, säger Josefine Larsson som är kundansvarig för restaurang och butik på KRAV.

KRAV delar även ut ett extra pris till den verksamhet som utses till Årets Hållbara Gastronomi. Restaurang Volt som vann utmärkelsen 2017 fick följa med KRAV-certifierade Burfiskarna på kräftfiske med efterföljande middag och övernattning på västkusten. Det priset är olika varje år.

För att hjälpa konsumenten med sina restaurangval skapade KRAV 1996 regler så att restauranger kan certifiera sig på tre olika nivåer beroende på andelen KRAV-godkända råvaror. För en stjärna ska minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel bestå av KRAV-godkända livsmedel, eller minst 15 livsmedel vara utbytta till KRAV-godkända livsmedel. För två stjärnor är det minst 50 procent som gäller. För tre stjärnor, den högsta nivån, måste minst 90 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel bestå av KRAV-godkända livsmedel.

1, 2 eller 3 stjärnor.

Mer om poängbedömningen för Årets Hållbara Restaurang

Senast uppdaterad: 2017-12-20
Skriv ut
  • Nina Halling ny kommunikationschef på KRAV
Genvägar
  • Årets Omläggare grönsaksodlare från Skåne
  • En märkning som består
  • 98 procent känner till KRAV
  • Nära hälften av svenskarna vill köpa sin julskinka utan nitrit
  • Nominerade Årets Omläggare 2019
  • Julbord med känsla för djurvälfärd
Regler

Sök i regelboken

Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy