Kampanjer

Kokboken: Inga bin. Ingen mat.

17 maj, 2022

kokboken_omslagsbild_1920x1080-1652256783

Inga bin. Ingen mat. – Kokboken

Idag tar vi för givet att vi ska kunna laga mat utifrån spännande recept med många olika råvaror. Det kan vi tacka bina och andra insekter för. Deras pollinering av växter och grödor är en förutsättning för mycket av maten vi äter. Men bina håller på att försvinna och utan dem hotas framtidens matproduktion. Nu väljer KRAV att visa på allvaret i situationen. Tillsammans med 31 av Sveriges främsta kockar och matkreatörer lanseras en kokbok helt utan mat.

BLÄDDRA I KOKBOKEN OVAN ELLER VIA DEN HÄR LÄNKEN

 

Att vi kan laga recept med många olika råvaror kan vi tacka bina och den biologiska mångfalden för. Med boken vill vi ge en symbolisk inblick i en värld utan biologisk mångfald. Djur- och växtlivet hotas av föroreningar, bekämpningsmedel och klimatförändringar. För att säkra framtidens matproduktion och arbeta för en hållbar framtid är det viktigt att värna om den biologiska mångfalden. Vi behöver därför radikalt förändra en stor del av vad vi äter och hur vi producerar maten.

Erik Videgård är en av kockarna som deltar med sina recept i kokboken. Han hoppas att den får fler att välja produkter som gynnar den biologiska mångfalden så att vi kan fortsätta att skapa lika goda som varierande recept och maträtter även i framtiden.

Att laga mat utan ingredienser är något som vi förhoppningsvis inte kommer att behöva vara med om, men tanken på att inte kunna äta sin favoritmat, gör att man förstår allvaret

Erik Videgård, kock

I stället för favoriträtten på tallriken kanske en värld utan biologisk mångfald kan se ut så här. När du väljer KRAV-märkta och ekologiska produkter bidrar du till att skapa en miljö där bin och andra insekter kan leva och fortsätta pollinera växterna.

Inga bin. Ingen mat.

Läs mer om hur du genom att välja KRAV-märkt mat och dryck kan bidra till ökad biologisk mångfald. 

Dela sidan