Reportage

70 meter från ko till KRAV-märkt glass

13 jun, 2022

sankdalen1-1654777019

Sänkdalens glassfabrik tar de inga genvägar. För att få fram den absolut bästa kvaliteten på sin KRAV-märkta glass använder de bara riktigt bra ingredienser: KRAV-märkt mjölk och grädde från korna på gården. Från ko till glass är det bara 70 meter. Tomas Gunnarsson driver verksamheten på Sänkdalens gård tillsammans med sin familj. Gården ligger på Vikbolandet, utanför Norrköping. Där finns förutom glasstillverkning också mjölk- och köttproduktion och växtodling. All produktion har varit KRAV-certifierad sedan 1985, då KRAV startade. Vi ber Tomas Gunnarsson berätta.

Hur kom det sig att ni började göra glass?

–  Vi ville hitta ett sätt att förädla mjölken, och när en glassfabrik i Norrköping blev till salu så köpte vi den. När vår verksamhet i glassfabriken växte, byggde vi en glassfabrik hemma på gården. Den blev färdig 2012.

Tomas Gunnarsson driver Sänkdalen tillsammans med sin familj.

Vilken var den första glass ni gjorde?

–  Vanilj och choklad var de första. Sen kom jordgubb och blåbär. Nu har vi 21 olika sorter – alla KRAV-märkta.

Vilken glass säljer bäst?

–  Vaniljen ligger i topp. Mycket av den säljer vi till restauranger. Vaniljstång köper vi från Madagaskar. Ibland är det svårt att hitta KRAV-märkta ingredienser till alla smaker. Senast var det till och med svårt att hitta KRAV-märkta bananer!

Vilken glass gillar du bäst själv?

–  Romrussin är jag lite svag för. Och körsbär-amaretto, som vi jobbade mycket med för att den skulle bli bra. Det är roligt få till de lite mer udda smakerna, vid sidan av bas-smakerna.

Kommer det någon ny smak i sommar?

–  Kladdkaka. Den blev riktigt bra! Och jordnötsglassen som vi började göra för några år sedan har blivit en riktig kioskvältare.

Hur säljer ni glassen?

–  Vi har en gårdsbutik som är öppen från 9 till 21 varje dag året runt. Där har vi 7000-8000 besök per år. Nu i sommar ska vi börja med en bemannad kulglasskiosk, då får vi nog ännu fler besök.

På vilka andra ställen kan man köpa er glass?

–  Från början bara i Östergötland, Småland och Stockholm, som vi särskilt bearbetade. Men sedan har kunder hört av sig från hela landet och vill sälja vår glass. Nu finns den att köpa på 228 ställen över hela Sverige. Alla ställen finns listade på vår hemsida. Vi skickar glassen med frysfrakt, och säljer också via grossister till restauranger och butiker. Vårt varumärke börjar bli så etablerat att försäljningen går av sig själv.

Sänkdalen erbjuder 21 olika smaker på sin glass.
Glassen tillverkas av mjölk och grädde från gårdens egna KRAV-märkta kor.
Nilla Gunnarsson jobbar med glassen, som finns att köpa hos återförsäljare över hela landet och i Sänkdalens egen gårdsbutik.
All produktion på Sänkdalens gård har varit KRAV-certifierad sedan 1985, lika länge som KRAV-märkningen har funnits. Alla 21 glass-sorter är KRAV-märkta.

Dela sidan