Slakterier och KRAV-certifiering
Vad är skillnaden mellan ett ”Kravslakteri” och ett ”vanligt” slakteri?
Alla slakterier är ”vanliga” slakterier. Ett slakteri kan även ha olika certifieringar, exempelvis FSSC 22000 för livsmedelssäkerhet eller certifiering för att få hantera ekologiska och KRAV-märkta djur och livsmedel. För att köttet ska få KRAV-märkas vidare i livsmedelskedjan ska slakten ha skett på ett slakteri som har KRAV-certifiering. Majoriteten av slakterierna slaktar djur både från KRAV-certifierade gårdar och övriga. KRAV har inga egna slakterier.
Varför granskar Uppdrag Granskning slakterier med KRAV-certifiering?
För att en produkt ska kunna vara certifierad från ”jord till bord” så behöver hela ledet av involverade företag ha en KRAV-certifiering. För att köttet ska få KRAV–märkas vidare i livsmedelskedjan ska slakten ha skett på ett slakteri som har KRAV-certifiering. En tredjedel av Sveriges slakterier har en KRAV-certifiering.
Livsmedelssäkerhet, som föreläggandena i Uppdrag Gransknings program handlar om, omfattas inte av kontrollen av KRAVs regler. Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontrollen av hygien och livsmedelssäkerhet på alla slakterier och gör omfattande kontroller av slakterierna. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000. Därför ställer vi oss också frågande till varför det är KRAV-certifieringen som granskas i de här fallen.
KRAV är en certifiering för hållbara och ekologiska livsmedel, detta är fokus i kontrollen. KRAV vill inte öka kontrollbelastningen i livsmedelskedjan med att kontrollera sådant som redan kontrolleras omfattande av offentlig kontroll och andra privata certifieringar.
KRAV-certifierade slakterier har enligt Uppdrag Granskning fler förelägganden än övriga slakterier, stämmer det?
De flesta av de större slakterierna i Sverige har en KRAV-certifiering. Slakterierna slaktar djur både från KRAV-certifierade gårdar och övriga, ofta är en mindre andel av slakteriernas omsättning kopplat till KRAV-slakt. Det handlar om drygt 30 slakterier av sammanlagt cirka 100 slakterier i Sverige. Alla slakterier ska oavsett följa svensk lagstiftning vad gäller hygien och livsmedelssäkerhet.
Eftersom livsmedelssäkerhet, som föreläggandena i Uppdrag Gransknings program handlar om, inte omfattas av kontroll av KRAVs regler är det inget som KRAV har uppgifter om. Livsmedelverket genomför omfattande kontroll av slakterierna som innefattar bland annat livsmedelssäkerhet och hygien. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000.
Flera slakterier som har en KRAV-certifiering har återkommande anmärkningar och förelägganden gällande livsmedelsäkerhet. Varför kände inte KRAV till detta?
KRAVs regler på slakterier omfattar de regler som går utöver svensk lagstiftning, exempelvis KRAVs regler om särhållning, spårbarhet och djurhantering. Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontrollen av hygien och livsmedelssäkerhet. Kontrollen av KRAVs regler omfattar inte livsmedelssäkerhet. Livsmedelsverket gör omfattande kontroller av slakterier och KRAV utgår från att slakterier som har fortsatt godkännande att bedriva slakt också har myndighetens förtroende för att brister kommer att åtgärdas. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000.
Det stämmer att KRAV inte haft kännedom om detta hos alla slakterier, och det beror på att livsmedelssäkerhetsfrågor inte omfattas av kontrollen av KRAVs regler.
Hur kan KRAV förlita sig på Livsmedelverkets kontroller av livsmedelssäkerhet på slakterierna med KRAV-certifiering, en kontroll som de själva beskriver som stickprov?
Livsmedelsverket gör omfattande dagliga kontroller på slakterierna där man besiktigar djuren, köttet och annat som ingår i deras kontroll. Varför det i programmet beskrivs som stickprov är en fråga som Livsmedelsverket själva måste svara på. Möjligen menas att de fekala testerna inte görs på varenda djurkropp, utan är ett urval baserat på det antal djur som slakteriet har.
Livsmedelssäkerhet, som föreläggandena i Uppdrag Gransknings program handlar om, omfattas inte av kontrollen av KRAVs regler. Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontrollen av hygien och livsmedelssäkerhet på alla slakterier och gör omfattande kontroller av slakterierna. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000.
KRAV är en certifiering för hållbara och ekologiska livsmedel, detta är fokus i kontrollen. KRAV vill inte öka kontrollbelastningen i livsmedelskedjan med att kontrollera sådant som redan kontrolleras omfattande av offentlig kontroll och andra privata certifieringar.
Så här beskriver Livsmedelsverket själva frågan Hur kontrolleras slakterier i Sverige?
”Varje djur som slaktas i Sverige kontrolleras, med vissa få undantag. Livsmedelsverkets veterinärer besiktigar det levande djuret före slakt och besiktigar köttet efter slakt. På stora slakterier finns Livsmedelsverkets veterinärer på plats hela tiden som slakt pågår.
Vi kontrollerar även att djuren hanteras enligt djurskyddslagstiftningen i samband med slakten och under den tid djuren är på slakteriet. Det kan till exempel gälla att djuren ska bedövas och slaktas på rätt sätt. På mindre slakterier kontrolleras djuren och köttet på samma sätt men där finns inte Livsmedelsverket på plats under hela tiden som slakt pågår.”
Här hittar du Livsmedelsverkets frågor och svar om kontrollen vid slakt
Vad innebär det att ett slakteri har en KRAV-certifiering?
För att en produkt ska kunna vara certifierad från ”jord till bord” så behöver hela ledet av involverade företag ha en KRAV-certifiering. För att köttet ska få KRAV–märkas vidare i livsmedelskedjan ska slakten ha skett på ett slakteri som har KRAV-certifiering.
Majoriteten av slakterierna slaktar djur både från KRAV-certifierade gårdar och övriga. Ofta är en mindre andel av slakteriernas omsättning kopplat till den KRAV-märkta produktionen.
Slakterier med KRAV-certifiering ska uppfylla regler om särhållning, spårbarhet och djurhanteringen och som alla anslutna företag följa KRAVs allmänna verksamhetsregler för ökad hållbarhet och minskad miljöpåverkan, exempelvis miljömärkta rengöringsmedel, förpackningsmaterial och förnybar el.
Här hittar du KRAVs regler för slakterier och Allmänna verksamhetsregler.
Hur många slakterier med KRAV-certifiering finns det?
Det finns idag drygt ett 30-tal slakterier med KRAV-certifiering av alla storlekar, från små gårdsslakterier till stora anläggningar. Gemensamt för dessa är att samtliga får minst ett årligt kontrollbesök av kontrollföretaget. Med undantag för de minsta anläggningarna, ska kontrollföretagen dessutom göra ett oanmält extra kontrollbesök där levandedjurshanteringen och djuromsorgen är i fokus.
Vad innebär att ett slakteri har en KRAV-certifiering för förädling?
På de anläggningar där styckning och vidareförädling sker, ska slakteriet även vara certifierat för livsmedelsförädling. Det innebär bland annat krav på spårbarhet, särhållning och vilka tillåtna livsmedelstillsatser samt processer som får användas i produktionen.
Här hittar du KRAVs regler för Livsmedelsförädling.
Hur ser kontrollen av KRAVs regler ut längs hela livsmedelskedjan?
Alla företag som hanterar och förädlar en KRAV-certifierad råvara fram till konsument behöver i grunden ha ett eget KRAV-certifikat. Det innebär att alla steg i livsmedelskedjan har minst en årlig kontroll av ett kontrollföretag inom de regelområden som verksamheten är certifierad för. Kontrollföretagen, så kallade certifieringsorgan, är ackrediterade av Sveriges nationella ackrediteringsorgan Swedac.
Här hittar du KRAVs regler för kontroller.
Uppdrag Granskning säger att det inte är någon skillnad vid slakt för KRAV-certifierade djur, stämmer det?
Det stämmer inte. KRAVs regelverk har ett omfattande antal regler gällande levandedjurshanteringen och djuromsorgen på slakteriet. Dessa regler syftar till att det ska vara lugnt och stressfritt för djuren. Därför finns exempelvis regler som begränsar övernattning och att djuren ska föras fram varsamt. KRAV har även regler för att hålla isär KRAV-märkta djur från andra, och kunna spåra det KRAV-märkta köttet från bonden hela vägen till livsmedelsbutiken.
Här hittar du KRAVs regler för slakterier.
Ingår hygien och livsmedelssäkerhet i kontrollen av KRAVs regler?
Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontroll av livsmedelssäkerhet och hygien i Sverige. Slakterier med KRAV-certifiering ska precis som alla andra livsmedelsanläggningar följa lagstiftningen gällande livsmedelssäkerhet och hygien
Livsmedelverket genomför omfattande kontroll av slakterierna som innefattar bland annat livsmedelssäkerhet och hygien. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterier specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000. KRAV är en certifiering för hållbara och ekologiska livsmedel, detta är fokus i kontrollen. KRAV vill inte öka kontrollbelastningen i livsmedelskedjan med att kontrollera sådant som redan kontrolleras omfattande av offentlig kontroll och andra privata certifieringar.
Slakterier med KRAV-certifiering ska uppfylla regler om särhållning, spårbarhet och djurhanteringen och som alla anslutna företag följa KRAVs allmänna verksamhetsregler för ökad hållbarhet och minskad miljöpåverkan, exempelvis miljömärkta rengöringsmedel, förpackningsmaterial och förnybar el.
Varför kontrollerar ni inte livsmedelssäkerhet när KRAV säger sig kontrollera hela kedjan?
Att vi kontrollerar hela kedjan är inte samma sak som att vi kontrollerar allt i hela kedjan.
KRAV är en certifiering för hållbara och ekologiska livsmedel, detta är fokus i kontrollen. KRAV vill inte öka kontrollbelastningen i livsmedelskedjan med att kontrollera sådant som redan kontrolleras omfattande av offentlig kontroll och andra privata certifieringar.
Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontroll av livsmedelssäkerhet och hygien i Sverige. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000.
Tv4 lyfter i ett reportage grava missförhållanden på ett slakteri. Varför har kontrollföretagen inte sett detta?
TV4 har från Djurrättsalliansen fått smygfilmat material som visar att djur behandlas på ett sätt som är helt fruktansvärt och oacceptabelt och som strider mot djurskyddslagen. Direkt när vi fick informationen blev slakteriet av med certifikatet och stängdes av från KRAV. Det är ett litet slakteri och väldigt få KRAV-djur slaktas där årligen. Men det är helt oacceptabelt oavsett vilka djur det handlar om. Inga djur ska hanteras på detta sätt. Djurvälfärd är mycket viktigt för KRAV.
Det är tydligt att slakteriföretaget har fört all kontroll bakom ljuset. Så sent som den 17 december 2020 gjorde kontrollföretaget kontroll på plats och inga brister noterades avseende reglerna för slakt. När kontrollanter fanns på plats hanterade de djuren enligt lagstiftningen och KRAVs regler, men när ingen kontrollperson fanns på plats så misshandlade de djuren. Detta framgår tydligt i filmen.
De senaste åren har slakteriet fått några mindre avvikelser men inget kopplat till den misskötsel som ses på filmerna. Även Livsmedelsverkets veterinär på slakteriet eller djurskyddskontrollerna från länsstyrelsen har inte haft några större anmärkningar de senaste åren.
I intervjun säger KRAV att ni inte känner till att slakterier som är certifierade för livsmedelsförädling återkommande inte följer svensk livsmedelslagstiftning. Hur har ni agerat nu när ni har fått den informationen?
Vi kommer tillsammans med andra i branschen arbeta för att skapa system för att på ett praktiskt, frekvent och rättssäkert sätt kunna ta del av offentlig kontroll, så att både kontrollföretagen och KRAV löpande kan få uppdaterad information om exempelvis förelägganden på slakterier.
Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontroll av livsmedelssäkerhet och hygien i Sverige. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000. Med ett automatiserat informationsflöde från den offentliga kontrollen, kan KRAV framöver inleda en diskussion om eventuell förändring av regelverket, som exempelvis kräva att alla slakterier med KRAV-certifiering också ska vara certifierad för livsmedelssäkerhet.
Vad kommer ni vidta för åtgärder?
Vi kommer tillsammans med andra i branschen arbeta för att skapa system för att på ett praktiskt, frekvent och rättssäkert sätt kunna ta del av offentlig kontroll, så att både kontrollföretagen och KRAV löpande kan få uppdaterad information om exempelvis förelägganden på slakterier.
Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontroll av livsmedelssäkerhet och hygien i Sverige. Dessutom har flera av de större och mellanstora slakterierna specifika certifieringar för livsmedelssäkerhet, som exempelvis FSSC 22000. Med ett automatiserat informationsflöde från den offentliga kontrollen, kan KRAV framöver inleda en diskussion om eventuell förändring av regelverket, som exempelvis kräva att alla slakterier med KRAV-certifiering också ska vara certifierad för livsmedelssäkerhet.
Vi kommer även att ta upp diskussionen om kameraövervakning förutsatt att det är juridiskt möjligt.
Garanterar KRAV att djuren ska ha det bra?
KRAV kan aldrig garantera att varje enskilt djur på en KRAV-certifierad djurgård eller slakteri har det bra, eftersom det är den enskilda djurägaren eller företagaren som ansvarar för djurens välbefinnande. Men KRAV har extra tuffa regler när det gäller djurvälfärd, som alla certifierade bönder och slakterier måste leva upp till. Om de inte gör det, kan de bli underkända (certifikat dras tillbaka) eller till och med helt avstängda från KRAV på 1-3 år.
I KRAVs regler står att den som är certifierad ska följa lagen, vad innebär det?
Regeln innebär ett åtagande från den KRAV-certifierade att följa lagar och förordningar inom det regelområde som certifieringen gäller. KRAV har inga särskilda regler för livsmedelsäkerhet utan är en certifiering för hållbara och ekologiska livsmedel.
Det är Livsmedelsverket som har ansvar för kontroll av livsmedelssäkerhet och hygien i Sverige. KRAV utgår från att slakterier som har fortsatt godkännande att bedriva slakt också har myndighetens förtroende.
Vad innebär KRAVs regler för slakt?
KRAVs regelverk för slakterier har ett omfattande antal regler gällande hantering av djuren och djuromsorgen på slakteriet. KRAVs regler för slakt är unika på så sätt att de går utöver djurskyddslagstiftningen för slakt vad gäller hur djuren ska hanteras. Exempelvis finns regler som begränsar övernattning och att djuren på slakteriet ska föras fram varsamt utan hård drivning eller elektrisk pådrivare. Alla slakterier med KRAV-certifiering ska med jämna mellanrum ta hjälp av extern rådgivare för att utvärdera och förbättra djurvälfärden och djurhanteringen. Djurskyddsanvariga på slakterierna ska även delta i det möte med fokus på djurvälfärd som KRAV anordnar årligen.
På de anläggningar där styckning och vidareförädling sker, ska slakteriet även vara certifierat för livsmedelsförädling. Det innebär bland annat krav på spårbarhet, särhållning och vilka tillåtna livsmedelstillsatser samt processer som får användas i produktionen.
Slakterier med KRAV-certifiering ska precis som alla anslutna företag följa KRAVs allmänna verksamhetsregler för ökad hållbarhet och minskad miljöpåverkan, exempelvis miljömärkta rengöringsmedel, förpackningsmaterial och förnybar el.
Här hittar du KRAVs specifika regler för slakterier samt för Livsmedelsförädling och Allmänna verksamhetsregler.