Kycklingbröst med honungsrostade blomkålsbuketter

4 pers                                                                     
Du behöver:
kycklingbröst med skinn
  • 4 kycklingbröst med skinn
  • 1 knippe timjan
  • 4 kvistar rosmarin
  • 1 citron
  • 3 vitlöksklyftor
  • 200 g smör
  • 600 g palsternacka
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 1 blomkålshuvud
  • 3 msk honung
  • 1 spetskål
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl kycklingfond
  • 1 dl grädde
  • 1 msk soja
  • 1,5 msk ättika
  • 1 msk socker
  • En näve färsk dragon
  • Ekologisk jungfru olivolja, flingsalt
  • 1-2-2-lag:
  • 1 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
Gör så här:
Krispigt stekt kycklingbröst
  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Placera kycklingbrösten i en rostfri form.
  3. Riv citronskal över samtliga kycklingbröst med hjälp av ett zestjärn.
  4. Ringa lätt över lite olivolja och salta kycklingen.
  5. Baka i ugnen till en innertemperatur på 63 °C.
  6. Hetta upp en panna på medelvärme, tillsätt 1 msk olivolja i pannan och stek kycklingbrösten med skinnsidan nedåt i ca 2–3min. Vänd på kycklingen och tillsätt därefter 2 msk smör, vitlök, timjan och rosmarin. Ös smöret konstant över kycklingen under 1 min.
palsternacka
Palsternackskräm
  1. Skala palsternackorna och skär dem i grova bitar.
  2. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka helt igenom.
  3. Smält 50 gram smör i en mindre kastrull. Fortsätt därefter att värma smöret på medelvärme under konstant omrörning tills smöret fått en gyllene brun färg och luktar en aning nötigt.
  4. Sila av vattnet och låt palsternackan ånga av en stund. Mixa den sedan helt slät med 0,5 dl crème fraiche samt det brynta smöret. Smaka av med salt efter behag.
blomkål
Honungsrostad blomkål
  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Ansa blomkålshuvudet från stjälk och blast så att endast buketterna kvarstår. Större buketter kan du dela på två. Både blomkålens stjälk samt blast är fullt ätbara och mycket goda, så spar gärna dessa till ett annat tillfälle.
  3. Lägg buketterna i en rostfri form, ringla honung och olivolja någorlunda jämnfördelat över blomkålen. Salta efter behag och massera sedan runt blomkålen så att alla buketter blir marinerade.
  4. Rosta i ugnen tills blomkålen fått en gyllenbrun härlig yta.
Bakad spetskål
  1. Kvarta spetskålen på längden så att du får fyra fina klyftor. Ifall spetskålen är stor, skär den i sex.
  2. Värm en panna rykande het och sota klyftorna på båda sidorna utan olja.
  3. Placera sedan klyftorna i en rostfri form. Tillsätt ungefär 1 msk smör samt en nypa salt på varje klyfta.
  4. Baka i ugnen på 175°C tills kålen är riktigt mör.
Syrad morot
  1. Blanda ättika, socker och vatten i en lämplig kastrull. Värm på medelvärme under omrörning. När sockret har löst sig – kyl ner.
  2. Skala morötterna och hyvla dem tunt på längden med hjälp av en mandolin eller skalare. Slå den kalla lagen över morötterna och låt dra tills servering.
Dragon
Dragonsås
  1. Skala och hacka den gula löken fint. Fräs den sedan i en lämplig kastrull med 1 msk olivolja.
  2. Tillsätt vinet och låt koka ner till hälften.
  3. Tillsätt därefter kycklingfonden och låt alltsamman koka ner till hälften igen. Sila av löken.
  4. Fräs 1 msk smör i en ny kastrull och blanda därefter ner vetemjölet.
  5. Tillsätt såsgrunden till löken och blanda väl.
  6. Låt såsen småkoka medan du vispar ner grädden i en jämn stråle. Smaka av såsen med soja, ättika, socker och salt efter eget behag. Avsluta såsen med finhackad dragon.
Klart! Lägg upp, toppa gärna med gröna skott eller vattenkrasse och servera enligt bilden ovan.
Senast uppdaterad: 2017-04-24