Havor Gård Årets Omläggare

Havor Gård

På årets Ekogala 25 januari vann Håkan, Hanna och Niklas Hermansson på släktgården Havor Gård, Gotland, KRAVs pris Årets Omläggare. Vinnarna har på ett framgångsrikt sätt ställt om till KRAV-certifierad produktion av grisar.

Motiveringen löd:
För sin målmedvetenhet och sitt mod att växla om från en redan framgångsrik företagsinriktning till KRAV-certifierad produktion. Tack vare stora investeringar och helhjärtat arbete har Årets Omläggare åstadkommit en mycket hög djurvälfärd på gården och en produkt som motsvarar den mest medvetna konsumentens efterfrågan.

 – Vi har haft många aha-upplevelser under det här året. Den största upplevelsen var nog när grisarna kom ut på bete och vi fick se dem i deras rätta miljö. De sätter igång och bökar i jorden direkt, från den minsta kultingen till den äldsta suggan. Det värmde i hela kroppen, säger Niklas Hermansson på Havor Gård, som ligger på södra Gotland.

På gården har man sedan länge fött upp kvalitetsgrisar under det egna varumärket Havor. Gården är den första KRAV-certifierade grisproducenten på Gotland. Havor Gård ligger också bakom den första KRAV-märkta julskinkan med gårdsnamn som såldes på de stora kedjorna före jul.

- Håkan, Hanna och Niklas har visat stort mod och vilja att anpassa produktionen till den framtida konsumentens önskemål genom att växla om ett redan framgångsrikt koncept till KRAV-certifierad produktion med högsta krav på djurvälfärd, säger Anna Ellström, lantbruksansvarig på KRAV. 

Priset Årets Omläggare uppmärksammar en person eller ett företag som under året ställt om till KRAV-certifierad produktion och som är ett föredöme genom att visa prov på mod, kreativitet och affärsmässighet.

Senast uppdaterad: 2018-01-26