6 av 10 vill ha bökande grisar

KRAV-certifierade grisar på Kalvsjö Gård

2017-10-02
6 av 10 konsumenter vill att grisar ska få gå ute och beta och böka. Men endast 1 av 100 svenska grisar bor på en KRAV-certifierad gård och har möjlighet att leva ett riktigt grisliv utomhus.

I en undersökning har svenska konsumenter fått tycka till om vad som är viktigt när de köper charkprodukter från gris. Hur grisen har levt spelar stor roll för en majoritet, 6 av 10 (62 procent) instämmer i stor grad eller helt och hållet i påståendet ”Det är viktigt för mig att chark kommer från grisar som fått vara ute och beta och böka”.

Verkligheten för de flesta svenska grisar ser helt annorlunda ut – majoriteten lever inomhus på betonggolv. Bara 1 av 100 svenska grisar lever på en KRAV-certifierad gård och får bejaka sitt naturliga beteende genom att beta och böka i riktig jord under sommaren.

– Det är glädjande att så många vill att grisarna ska få leva mer naturligt, men när tillgången är så liten är det svårt för konsumenten att hitta de KRAV-märkta charkuterierna. Vi vill att många fler grisar får utöva sina naturliga beteenden och att fler konsumenter kan välja produkter med KRAV-märkt råvara från gris, säger Anita Falkenek, vd KRAV.

Carina Anderson föder upp KRAV-certifierade grisar på Högsta gård utanför Köping och är även vice ordförande i föreningen Jord på Trynet.

– Det är häftigt att ha grisarna så fria, de har ett eget liv och väljer sin dygnsrytm. Vi ser hur de är sociala och leker med varandra. Om det är lerigt och kladdigt någon dag så passar de på att böka, är det varmt tar de ett dopp i gyttjebadet. Suggorna känner igen oss och kommer fram för att bli kliade, säger Carina Anderson och fortsätter:

– Att vi har lagar i Sverige om att kor ska få gå på bete är fantastiskt, men grisarna är det tillåtet att helt stänga in. Besökare på vår gård brukar bli lyriska över hur grisarna har det.

Undersökningen genomfördes i maj 2017 via Yougovs webbpanel med 1 000 respondenter över 18 år.

Fakta KRAV-certifierade grisar

Cirka 30 000 av totalt 2,5 miljoner grisar som slaktades i Sverige 2016 kom från en KRAV-certifierad gård.

Här kan du läsa mer om KRAV-certifierade grisar: http://www.krav.se/sa-blir-grisen-krav-certifierad

Senast uppdaterad: 2017-12-18