KRAV säger att ni är bättre. Kan ni bevisa det?
KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Miljömärkningar finns för att underlätta för konsumenter och bedömer många hållbarhetsaspekter. Det är svårt och komplext att veta vad som är mest hållbart, och det är viktigt att väga in flera aspekter. KRAV vill vara en guide för den som vill göra hållbara val.
Biologisk mångfald
KRAVcertifierade och ekologiska odlingar kan bidra till att öka den biologiska mångfalden genom att det blir fler arter av växter, fåglar och pollinerare på ekologiska gårdar. I genomsnitt finns det 50 procent fler arter av växter och pollinerare i ekologisk odling. Läs mer om biologisk mångfald.
God djurvälfärd
KRAV har extra tuffa krav på god djuromsorg. Det betyder att djuren kan leva mer naturliga djurliv. Läs Mer om djurvälfärd.
Socialt ansvar
KRAV-märkningen ställer krav på mänskliga rättigheter och goda arbetsvillkor vid produktion i länder med svag lagstiftning och tillsyn. Läs Mer om bättre arbetsvillkor.
Mindre klimatpåverkan
KRAV-certifierade företag arbetar aktivt för att minska klimatpåverkan. KRAV har 37 regler för klimatets skull utöver de regler som all ekologisk produktion följer. Bland annat ska alla KRAV-anslutna lantbrukare och företag använda förnybar el.
Ekologisk produktion är också ett verktyg för att öka mullhalten i marken och därmed ta bort koldioxid från luften. Att artrikedomen är större i ekologisk produktion och mullhalten högre i marken innebär också en robustare miljö som får lättare att tåla klimatförändringar. Läs mer om klimatpåverkan.
Utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel
KRAV-bönder använder inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel som kan läcka ut och påverka vattenlevande organismer i sjöar och hav. Naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel används inte heller i produktionen av KRAVmärkta produkter. Läs mer.
Extra kontrollerat
För att du ska veta att den KRAV-märkta produkten i butiken faktiskt är KRAV-märkt finns en noggrann kontroll av alla företag som odlar, förädlar eller hanterar KRAV-märkt mat. Hela kedjan kontrolleras, från odlaren till den KRAV-certifierade butiken eller restaurangen.
Kontrollen att KRAVs regler följs och godkännandet av produktionen kallas för certifiering. Den utförs av oberoende certifieringsorgan som är godkända för KRAV-certifiering. Läs mer om kontrollen.