Reportage

KRAV-certifierad kyckling med smak av vilt

18 jun, 2019

hero_karinholstensson

Det var först 2015 som uppfödningen av KRAV-märkta kycklingar kom igång på allvar i Sverige. Då bestämde sig familjen Holstensson på KRAV-certifierade Härseby gård i Östergötland för att hänga på – utan närmare kunskap om vad det innebar. De är nöjda med sin satsning, men önskar att fler skulle upptäcka hur mycket godare en KRAV-märkt kyckling smakar än en som är konventionellt uppfödd.

– Vi är fortfarande i uppstartsfasen. Efterfrågan ökar, men långsammare än förväntat, säger Karin Holstensson, som ansvarar för uppfödningen av ekokycklingarna med hjälp av sin far Björn, sin mor och sambo.

Säljer mest i storstäder

Härseby gård ingår i nätverket Reko tillsammans med fem andra ekologiska, KRAV-certifierade kycklinguppfödare i södra Sverige. Till Reko levererar de alla sina kycklingar, som sedan säljer dem vidare. Den största marknaden finns i Stockholm och andra storstäder, och den KRAV-märkta kycklingen är också populär bland välrenommerade restauranger.

– Ekokyckling smakar mer som vilt, och köttet har en helt annan struktur än konventionell kyckling. Min favorit är lårfilén, som jag kryddar och steker. Man kan också knapersteka skinnet – det är jättegott, säger Karin Holstensson.

KRAV-märkta kycklingar luftkyls i stället för vattenkyls när de slaktas, vilket ger ett torrare skinn som blir krispigare vid tillagning. Men det är mycket mer än så som skiljer en KRAV-märkt kyckling från en konventionell – bland annat ekologiskt foder, dubbelt så lång tillväxtperiod, mer yta att röra sig på och tillgång till utevistelse. I en konventionell besättning sätter man in 30 000 till uppåt 90 000 kycklingar i varje ny omgång och föder upp dem i 28-35 dagar till slakt. I ekologiska besättningar sätter man in 4 800 kycklingar som föds upp 63-66 dagar.

”Konventionell kyckling för billig”

– Det gör att en ekokyckling kostar mer i butiken. Men det är egentligen konventionellt uppfödd kyckling som är för billig! Vi är bortskämda med billig mat, säger Karin Holstensson.

Men det är egentligen konventionellt uppfödd kyckling som är för billig! Vi är bortskämda med billig mat.

Karin Holstensson

För att öka efterfrågan på ekologisk kyckling, måste det bli mer allmänt känt vilka skillnaderna är mellan konventionellt och ekologiskt uppfödda kycklingar, och hur kvalitet och pris hänger ihop, menar Karin Holstensson. Ett sätt kan vara att ekologiska kycklinguppfödare bjuder in besökare till sin gård. Så gör man ibland på Härseby gård, till exempel för några år sedan då ett tiotal kostchefer från regionen kom på besök.

– De visste inte mycket när de kom om skillnaden på konventionell och ekologisk uppfödning. Men de var intresserade och positiva till vad de fick veta. Jag tror att sådana besök kan få bra effekt, säger Karin Holstensson.

Fakta om KRAV-kyckling

KRAV-märkt kyckling säljs i huvudsak under två varumärken, Reko och Bosarp. KRAV-märkta kycklingar har väl tilltagna utrymmen i stallen och möjlighet att från tidig vår till sen höst gå ut i större rastgårdar där de kan ströva runt och picka. Varje stall har en veranda, dit kycklingarna gärna går när vädret är sämre. Kycklingarna är av en långsamväxande ras, de lever längre och äter ett ekologiskt foder fritt från antibiotika, bekämpningsmedel och GMO-grödor. Kycklingarna slaktas på ett mindre familjeägt slakteri, där allting präglas av manuell hantering.

Dela sidan