Forskningsrön

KRAV-märkt mjölk är nyttigare än vanlig mjölk

13 jun, 2018

KRAV-märkt mjölk innehåller mer nyttiga fettsyror än vanlig mjölk. Det beror framförallt på att KRAV-certifierade kor äter mer gräs än andra kor. Det fastställer en ny forskningsrapport.

Forskarna har gjort en analys av tretton studier från 2008-2011 och slår fast att näringsinnehållet i ekologiska och konventionella mjölkprodukter skiljer sig åt eftersom ekologiska kor äter mer gräs (grovfoder), än andra kor som äter mer spannmål (kraftfoder). Studierna är gjorda främst i England, Tyskland och Italien, men även i Sverige och USA.

– Det är fortfarande för tidigt att dra för stora växlar på hälsoeffekterna, men rapporten visar i alla fall att de ekologiska mjölkprodukterna har en bättre komposition av näringsämnen och innehåller mer protein, säger Alicja Wolk i ett pressmeddelande från KRAV. Alicja är professor i nutritionsepidemiologi vid Institutet för miljömedicin.

Konventionella mjölkprodukter innehöll 4 % mer enkelomättade fettsyror och 18 % mer omega-6 fettsyror än ekologiska mjölkprodukter. Förhållandet mellan omega-6 och omega-3 fettsyror var i genomsnitt 4,3 i de konventionella och 2,4 i de ekologiska mjölkprodukterna.

Källor:

  • Nyhet från Centrum för ekologisk konsumtion och produktion (EPOK), SLU.
  • Eny Palupi, Anuraga Jayanegara, Angelika Ploeger, Johannes Kahl. Comparison of nutritional quality between conventional and organic dairy products: a meta-analysis. Journal of Food and Agriculture.9 mars 2012

Dela sidan