Forskningsrön

Kan ekologisk mat motverka cancer?

26 nov, 2018

hero_lax_brod

Ekologisk mat skulle kunna minska risken för cancer, men det behöver bekräftas i fler undersökningar.

Det menar författarna till en stor fransk studie som är publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine. Studien visar att risken att få cancer var ungefär en fjärdedel lägre för den grupp som åt mest ekologisk mat jämfört med gruppen som åt minst.

Artikeln bygger på studien Nutrinet-Santé där frivilliga deltagare under lång tid rapporterar matvanor, hälsa med mera. I den aktuella delstudien ingick 68 946 personer som i genomsnitt deltog under 4,6 år. I resultatet har hänsyn tagits till skillnader i livsstil, kost och socioekonomiska faktorer.

Riskminskningen gäller inte alla former av cancer utan speciellt bröstcancer efter menopausen och lymfom inklusive non-Hodgkin lymfom. Tidigare studier har visat att yrkesverksamma som utsatts för det kemiska bekämpningsmedlet glyfosat har haft högre risk att få non-Hodgkin lymfom. Författarna tar också upp en stor brittisk studie av medelålders kvinnor där de som föredrog ekologisk mat visar en minskad risk för non-Hodgkin lymfom. Den studien visade dock ingen minskning av den totala risken att utveckla cancer.

Källor:

Dela sidan