Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • JUST NU
  • »
  • Forskningsrön
  • »
  • Hälsa
  • »
  • Ekologisk produktion för hälsans skull
  • Nyhetsarkiv
    • KRAV i Ekoweb
    • KRAV i Magasin måltid
    • KRAV-aktuellt arkiv
  • Forskningsrön
    • Djuromsorg
      • KRAV-certifierade mjölkgårdar bättre på djuromsorg
      • Bete skyddar mot bakterie
      • Färre resistenta tarmbakterier hos ekogrisar
      • Utegris stärker immunförsvar
    • Hälsa
      • Bekämpningsmedel bakom resistens mot medicin
      • Bekämpningsmedel hämmar barns utveckling
      • Ekologisk produktion för hälsans skull
      • Hälsoeffekter av ekologisk mat
      • Hormonstörande medel bakom flera folksjukdomar
      • Kan ekologisk mat motverka cancer?
      • Ärftliga effekter av bekämpningsmedel
      • Även låga doser miljökemikalier kan ge cancer
      • Bekämpningsmedel ger Parkinson
      • Bekämpningsmedel i vår urin!
      • Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinson
      • Bekämpningsmedel påverkar hjärnan
      • Ekolax extra rik på omega-3
      • Ekologisk mat halverade risken för missbildning
      • Ekologisk mat minskade mängden bekämpningsmedel i urinen
      • En miljon dör av kemikalier
      • Glyfosat i kroppen
      • Hormonstörande ämnen kostar EU miljarder varje år
      • Kommentar till rapport om näring i ekologisk mat
      • KRAV-märkt mjölk är nyttigare än vanlig mjölk
      • Mer antioxidanter i ekologiskt
      • Mer fleromättade fettsyror i ekomjölk
      • Mer mineraler i KRAV-ägg
      • Mer nyttigheter i ekologisk mjölk och kött
      • Mindre mängd mögelgift i ekologisk havre
      • Mindre salmonella hos utegrisar
      • Mindre salmonella i ekokyckling
      • Nitrit i korv ökar cancerrisk
      • Nyttan av frukt och grönt motverkas av bekämpningsmedel
      • Ofödda barn påverkas av bekämpningsmedel
      • Ökad risk för ADHD
      • Rester av kemiska bekämpningsmedel i te
    • Klimat och miljö
      • Ekologisk odling behövs för att bromsa utrotningen av insekter
      • Större mångfald av svampar i ekologiskt vete
      • 425 000 ton mindre växthusgasutsläpp från KRAV-gårdar
      • Alarmerande minskning av flygande insekter
      • Annorlunda kväve i konstgödslade grödor
      • Bättre pollinering av jordgubbar på KRAV-gårdar
      • Bättre skadedjurskontroll
      • Bekämpningsmedel ger sämre pollinering
      • Bekämpningsmedel gör att färre humledrottningar lägger ägg
      • Bryt vallen sent
      • Ekologiska skördenivåer
      • Ekologiskt kaffe ger mer giftfri odling
      • Fjärilar gynnas av ekologisk odling
      • Fler pollinerare
      • Glyfosat i luft och vatten
      • Gröngödsling ger mindre läckage
      • Höstbearbetning styr kväveläckaget
      • Insektsgift kan leda till bisamhällens kollaps
      • Kemisk bekämpning gav mer insektsskador
      • Klimatavtryck
      • Klimattips för lantbruk
      • Mer bekämpningsmedel med GMO
      • Mer bekämpningsmedel med GMO-soja
      • Mer kol i ekologiska jordar
      • Mindre kväveöverskott
      • Mindre skördeskillnad mellan ekologiskt och oekologiskt
      • Närodlat knappast bättre för klimatet
      • Svampmedel påverkar mer än väntat
      • Vattendrag med höga halter av bekämpningsmedel
    • Social hänsyn
      • För människornas skull
      • Ekoodling motverkar svält
      • Ekoproduktion positivt för fattiga bönder
    • Ekologiskt nyckel till att föda världen hållbart
    • Neonikotinoider minskar antalet bisamhällen
  • Reportage
  • Årets Ekokock
    • Årets Ekokock Hanna gör julgodsaker
    • Fabian är Årets Ekokock 2015
  • Låt grisarna beta och böka!
  • Välj KRAV-märkt gris i sommar!
  • Vegetarisk helg
  • Pressmeddelanden
  • Ställ KRAV på äta-ute-maten!
    • Så vad får du på tallriken?
  • Utflyktsmål i sommar

Ekologisk produktion för hälsans skull

Ekologisk livsmedelsproduktion innebär fördelar för människors hälsa.

Det konstaterar en grupp europeiska forskare som fick i uppdrag av ett utskott i EU-parlamentet att gå igenom forskningen inom området. Nu menar gruppen att EU-parlamentet bör prioritera vissa ekologiska produktionsmetoder också i konventionellt lantbruk.

En hälsofördel som forskarna lyfter fram är att konsumenterna inte utsätts för lika mycket kemiska bekämpningsmedel om odlarna använder förebyggande metoder för att skydda växterna istället för kemiska bekämpningsmedel. De menar att exponeringen av kemiska bekämpningsmedel är alltför omfattande och behöver kontrolleras bättre.
Forskningen pekar bland annat på att vissa insektsmedel försämrar barns inlärningsförmåga. Gruppen menar att risken kan minimeras om gravida kvinnor och små barn äter ekologisk mat och om man inför växtskydd som inte består av kemiska bekämpningsmedel i jordbruket.

En annan hälsofördel som forskarna lyfter fram är att risken minskar för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens eftersom den ekologiska animalieproduktionen fokuserar på djurhälsa och antibiotika används restriktivt.

– Djur i ekologisk djurhållning utvecklar i mindre omfattning än på konventionella gårdar vissa sjukdomar som förknippas med intensiva produktionsformer. Som en konsekvens av detta behövs mindre mängd antibiotika för att behandla kliniska sjukdomar i ekologisk djurhållning, där även förebyggande användning är starkt begränsad. Det minskar risken för resistensutveckling hos bakterier, säger universitetslektor Stefan Gunnarsson, en av rapportens författare i ett pressmeddelande från SLU.

Axel Mie som koordinerat arbetet och är forskare vid SLU och Karolinska Institutet menar att beslutsfattare bör uppmuntra att ekologiskt lantbruk även fortsättningsvis kan fungera som en drivkraft för framtidens hälsosamma livsmedelssystem.

Källor:

  • Pressmeddelande från SLU.
  • Human health implications of organic food and organic agriculture. Science and Technology Options Assessment. EPRS European Parliamentary Research Service. Scientific Foresight Unit (STOA) PE 581.922. December 2016.
Senast uppdaterad: 2018-07-05
Skriv ut
Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy