Nyheter

Farligt bekämpningsmedel avslöjas

15 aug, 2019

hero_gravid

Små rester i vår mat av ett kemiskt bekämpningsmedel som använts sedan 60-talet, kan ge utvecklingsskador hos foster och lägre IQ hos barn. Nu kommer det troligtvis att förbjudas i EU.

Det rör sig om klorpyrifos, ett medel mot insekter som inte är tillåtet i Sverige, men som används i många länder inom och utanför EU exempelvis i fruktodlingar. 2016 hittade Livsmedelsverket medlet i 39 procent av de prov de tog på citrusfrukter. Medlet hittas också i vindruvor, russin och importerade äpplen och päron.

Mängderna i frukten är små och ligger oftast under det gränsvärde som myndigheterna har slagit fast som tillåtna. Att människor dagligen får i sig dessa mängder av ämnet har hittills ansetts vara ofarligt. Men nu gör EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) en annan bedömning, sedan de bland annat studerat en forskningsrapport från Karolinska Institutet.

Forskarna har granskat den studie som har gjorts på uppdrag av företaget som producerar klorpyrifos och som lämnats till myndigheterna som grund för deras bedömningar. Forskarna fann att slutsatsen i den studien säger att inga effekter på nervsystemet fanns hos försöksdjuren, men att detta inte stämmer med studiens rådata. Det stämmer inte heller med resultaten från oberoende forskning som visar att även mycket små mängder av klorpyrifos kan vara skadligt för nervsystemet och att det inte finns någon nedre gräns. Forskarna lyfter fram risken för att kemiföretagens egna undersökningar kan vara partiska.

EU:s godkännandeperiod för klorpyrifos går ut i januari 2020 och en omprövning håller nu på att göras. Den är inte klar, men på grund av forskningsrapporten har EU-kommission bett EFSA att göra ett uttalande. EFSA skriver nu att klorpyrifos inte uppfyller vad som krävs enligt lagstiftningen för att medlet ska kunna fortsätta vara godkänt.

I KRAV-märkt och ekologisk produktion får klorpyrifos och andra naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel inte användas.

Källor:

Dela sidan