Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • KRAVs regler
  • »
  • Avslutade översyner
  • »
  • För regler 2018
  • »
  • Socialt ansvar
  • KRAVs regler
    • Gällande
    • Vilka delar i KRAVs regler berör mig – 2019-20
    • Regelarkiv
  • Påverka KRAVs regler
    • Pågående översyner
      • Växtodling
    • Pågående översyner – aktuella remisser
  • Avslutade översyner
    • För regler 2018
      • Nitrit
      • Remisser 2018
      • Socialt ansvar
    • Biodling
    • Butik
    • Fodertillverkning
    • Import och införsel
    • Livsmedelsförädling
    • Produktionshjälpmedel
    • Slakt
    • Vildväxande produktion
    • Växtodling
    • Remissvar 2013
    • För regler 2014
      • Remissvar 2014
    • För regler 2015
      • Allmänna regler (kap 1-3)
      • Regler för Fiske (Kap 17)
      • Regler för godkända certifieringsorgan
    • För regler 2016
      • Djurhållning
      • Import och införsel av produkter och råvaror
      • Remissvar för regler 2016
      • Restaurang och storhushåll
    • För regler 2017
      • Remiss socialt ansvar och import-införsel
      • Klarspråk i KRAVs regler
      • Remiss ny märkning för restaurang
  • Regelprocess
    • Andra regelverk
    • Protokoll från KRAVs Regelkommitté

Socialt ansvar

Översynen av KRAVs regler för socialt ansvar inom import och införsel av produkter och råvaror (kapitel 16) pågår under 2016-2018.

Översynen är uppdelad i två delprojekt.

Syftet med delprojekt A är att:
•    Utveckla ett fåtal tilläggskrav om socialt ansvar till KRAVs regler 2018 och framöver så att de inkluderar grundläggande krav för de som (löne)arbetar i den certifierade produktionen.
Syftet med delprojekt B är att:
•    Till KRAVs regler 2019 avveckla att vissa länder ska vara undantagna från att dokumentera och kontrollera att reglerna för socialt ansvar följs.

Regelremissen
Här kan du läsa remissen.
Här kommer också att remissvaren att publiceras under våren 2017.

Utredningar
Här finns utredningar som legat till grund för en del av de ändringar som föreslås i remissen.

  • Utredning delprojekt A jämförelse mellan regelverk

Referensgrupp
För att regelöversynen ska bli bra och utvecklande så behöver vi ett brett engagemang. Referensgruppen för denna översyn består av:

  • Martin Laurentz, Lantmännen
  • Kristina Areskog Bjurling, Axfood
  • Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn
  • Kåre Wahlberg, Kiwa Sverige
  • Martin Horwitz, Primewine/BSCI
  • Linda Karlsson, Coop
  • Charlotte Davidson, Prosanitas
  • Jenny Uhlmann, ICA
  • Christopher Riddselius, KRAV
  • Helena Wistrand, KRAV
  • Eva-Lena Rådberg, KRAV
  • Nina Nilsson, KRAV

Regelkommittén
KRAVs Regelkommitté är beställare av projektet “Översyn av socialt ansvar i kap 16 KRAVs regler 2018 & 2019” och arbetet stäms av med kommittén under projektets gång. Läs här om du är nyfiken på vilka som ingår i KRAVs Regelkommitté.

Tidsplan
Vi startade arbetet med översynen under hösten 2016. Ett förslag till nya regler kommer att remissas februari – mars 2017 respektive februari – mars 2018. De nya reglerna kommer antas av KRAVs styrelse i juni 2017 och juni 2018. Reglerna publiceras på KRAVs hemsida den 1 juli 2017 och 1 juli 2018 och träder i kraft 1 januari 2018 respektive 1 januari 2019.

Synpunkter
Projektledare för översynen är Christopher Riddselius, regelutvecklare på KRAV. Har du synpunkter eller frågor mejla christopher.riddselius@krav.se

Senast uppdaterad: 2018-06-18
Skriv ut
Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy