Grisar som får böka eller charkprodukter utan nitrit – KRAV söker vägledning
Utbudet av KRAV-märkta charkprodukter är idag begränsat på marknaden. Ett skäl till detta anses vara KRAVs förbud av nitrit och nitrat – ämnen som tillsätts för ökad livsmedelssäkerhet men som är ifrågasatta från ett hälsoperspektiv. Att tillåta nitrit i KRAV-märkta produkter ger möjlighet för fler grisar att beta och böka i marken.
Nu behöver vi synpunkter från så många som möjligt. Ska vi ändra reglerna från 1 januari 2018 eller inte?
Läs remissförslaget Remissförslag nitrit
Läs vår utredning ”Riskeras produktionen av KRAV-märkt gris av förbudet mot tillsatt nitrit?”
Vi vill ha dina synpunkter senast 3 maj. Maila till dina synpunkter regler@krav.se
Du kan också svara genom att fylla i vår enkla konsumentenkät.
Vi har skickat vårt remissförslag till följande företag och organisationer. Sprid det gärna till fler!
• Alla KRAV-certifierade företag via nyhetsbrev
• KRAVs medlemmar
• KRAV-certifierade grisproducenter
• KRAV-certifierade Slakterier
• KRAV-certifierade kött och charkföretag
• Kött och Charkföretagen
• Äkta vara
• Melin
• Johan i Hallen
• SCAN
• Svenskt Butikskött
• Bröderna Nilsson
• Svenska köttföretagen
• Svenskt Kött
• Konsumentföreningen Stockholm
• Livsmedelsföretagen
• Mälarchark
• Jordbruksverket
• Livsmedelsverket
• Swedac
• Sveriges konsumenter
• Vi konsumenter
• Axel Mie, KI
• EPOK
• EFSA
• EU-kommissionen (SE kontoret)
• Bergendahls
• Lidl
• Grantelius Delikatesser
• Gröna Gårdar
• @Ekobonden, Adam Arnesson
• Johanna Björklund, Örebro Universitet/Grythyttan
• Marie Danielsson-Tamm, Grythyttan Örebro
• Alicja Wolk, KI