För att få en bra gröda som både konkurrerar väl mot ogräs och ger en god skörd måste det finnas en balans mellan tillförsel och bortförsel av växtnäring.
Enligt KRAVs regler ska grunden för kväveförsörjningen vara en växtföljd med kvävefixerande grödor. Den rena växtodlaren som säljer all sin skörd från gården behöver dessutom oftast köpa in växtnäring till gården för att kunna försörja sina grödor. Här behöver du tänka igenom vilken strategi du vill ha: En lågintensiv odling då grödorna försörjs i huvudsak med gröngödsling eller högre insatser i form av inköpt gödsel, vilket ställer större krav på att du exempelvis klarar av att hålla ogräsen i schack för att få insatserna att löna sig. Det är en stor fördel att samarbeta med en djurgård, som kan köpa foder från dig och förse dina grödor med stallgödsel.
Fullständig information om vad som är tillåtet att tillföra finns i KRAVs regler kap 4.3. KRAV-märkta gödselmedel får alltid användas. Ett antal gödselmedel har bedömts som tillåtna av ett certifieringsbolag. Även gödselmedel som saknar KRAV-märkning och inte finns med på listan över tillåtetbedömda gödselmedel är tillåtna att använda om du kan visa att de lever upp till KRAVs regler kap 4.3.
Enligt KRAVs regler ska du vidta åtgärder för att hushålla med växtnäringen. Rent ekonomiskt är det också en självklarhet att försöka utnyttja den tillförda gödseln på bästa sätt. Som KRAV-odlare ska du enlig reglerna bruka ner flytgödsel, urin och rötrest inom fyra timmar vid spridning på obevuxen mark. Även pelletterad gödsel är mycket viktigt att mylla, eftersom den behöver jordkontakt och fukt för att mineraliseras. Ett sätt att utnyttja växtnäringen bättre i flytande gödsel är att späda den en till tre gånger före spridning. Då tränger den lättare ner i marken.
Fosfor är en ändlig resurs och ger en negativ miljöpåverkan när den försvinner från odlingen. Enligt KRAVs regler ska du därför anpassa gödslingen efter grödans behov och anstränga dig för att minimera förlusterna. Målet är att det ska vara balans mellan tillförd och bortförd fosfor. Har du en areal på mer än 50 ha åkermark ska du göra en fosforbalans på gården minst vart tredje år. Visar balansen på ett överskott av fosfor ska du också ha en aktuell markkarta. Läs mer i KRAVs regler kap 4.2.
upp