KRAV-märkt fisk och skaldjur är en möjlighet för alla som vill verka för ett hållbart fiske. Mängden produkter från det KRAV-märkta fisket ökar nu kraftigt på marknaden. Räkor, sill och KRAV-märkt fryst torsk, kolja, sej, burfångad havskräfta och ett antal förädlade produkter finns i de flesta butiker och hos grossister.
Grunden för KRAV-certifierat fiske är säkra metoder, hållbara bestånd och spårbarhet. Tidigare har KRAVs fiskekommitté ansvarat för att bedöma och godkänna bestånd, men från 1 januari 2019 ska KRAV-märkt fisk och skaldjur fiskas av fartyg som ingår i ett MSC-certifierat fiske, vilket innebär fiske på hållbara bestånd med minimerad miljöpåverkan och god fiskeförvaltning.
Det KRAV-certifierade fartyget kontrolleras årligen av ett oberoende certifieringsorgan och ska ha noggrann dokumentation som visar var fartyget fiskat.
KRAV har regler för fiskens välfärd, till exempel begränsningar av hur länge den får sitta på krokar. För att minimera skadorna på miljön och på bottnarna har KRAV också regler för vilka bränslen och smörjoljor som fiskaren får använda och bomtrålning är inte tillåten. Bottentrålning är endast tillåten vid fiske efter nordhavsräka och då bara under vissa omständigheter. För att minska utsläppen av växthusgaser finns det också begränsningar i hur mycket bränsle det får gå åt per kilo landad fisk och endast ozon- och klimatneutrala köldmedier får användas ombord.
Lista med all KRAV-godkänd fisk
Mejla oss på lantbruk@krav.se
upp