Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • Företag
  • »
  • Välj verksamhet
  • »
  • Fiske
  • Välj verksamhet
    • Biodling
      • Steg för steg till KRAV-certifierad
      • Niklas Nyström, Lugnets Bigårdar, Södermanland
    • Butik
      • Bli KRAV-certifierad – Butik
        • Möt butikspersonal
          • Satsning på KRAV-märkt lockar fler kunder
        • Utbildningar
          • Webbutbildning för butikspersonal
      • Satsning på KRAV-märkt lockar fler kunder
    • Fiske
      • Beståndsbedömningar
        • Bedömning av fiskebestånd – så gick det till
    • Fodertillverkning
    • Förädling
      • Bli KRAV-certifierad – Förädling
        • Steg för steg till KRAV-certifiering
        • Goda exempel – Förädling
          • “KRAV är en kvalitetsstämpel för mig”
          • Blåskal ser KRAV som en garant
      • Energikartläggning – förädlingsföretag
      • Förpackningar
        • Frågor och svar om KRAVs förpackningsregler
        • Goda Exempel – Förpackningar
          • Munkagroddens resa mot miljöoptimerad förpackning
        • Förpackningsreglerna 2018 – nyheter
    • Import och införsel
      • Bli KRAV-certifierad – Import och införsel
        • Så gör du – import och införsel
          • Om tilläggskraven
          • Grundläggande tilläggskrav
          • Tilläggskrav för sammansatta produkter
          • Verifiering av tilläggskrav
          • Hjälpmedel för tilläggskraven
        • Utbildning för import
    • Lantbruk
      • Bli KRAV-certifierad – Lantbruk
        • Vad krävs: Växtodling
          • Goda råd vid omläggning
          • Växtnäring
        • Omläggning växtodling – Hur lång tid tar det?
        • Omställning ägg – Hur lång tid tar det?
        • Omställning gris – Hur lång tid tar det?
        • Omställning grönsaksodling – Hur lång tid tar det?
        • Omställning kyckling – Hur lång tid tar det?
        • Omställning lamm – Hur lång tid tar det?
        • Omställning mjölk – Hur lång tid tar det?
        • Omställning nötköttsproduktion – Hur lång tid tar det?
        • Steg för steg till KRAV-certifiering
        • Vad krävs: Äggproduktion
        • Vad krävs: Grisproduktion
        • Vad krävs: Grönsaksodling
        • Vad krävs: Kycklingproduktion
        • Vad krävs: Lammproduktion
        • Vad krävs: Mjölkproduktion
        • Vad krävs: Nötköttsproduktion
        • Hitta din rådgivare
          • Blekinge län
          • Dalarnas län
          • Gotlands län
          • Gävleborgs län
          • Hallands län
          • Jämtlands län
          • Jönköpings län
          • Kalmar län
          • Kronobergs län
          • Norrbottens län
          • Skåne län
          • Stockholms län
          • Södermanlands län
          • Uppsala län
          • Värmlands län
          • Västerbottens län
          • Västernorrlands län
          • Västmanlands län
          • Västra Götalands län
          • Örebro län
          • Östergötlands län
          • Tack för din anmälan
        • Möt lantbrukare
          • Möt: Karl-Petter Bergvall
          • Möt: Anders Östlund, grönsaksodlare, Närke
          • Möt: Anna-Lena Relfsson, 20 dikor, Bohuslän
          • Möt: Claes & Karolina Schneider, 12 000 värphöns, Närke
          • Möt: Peter Nordstrand , 70 mjölkkor, Småland
          • Möt: Regina Olofsson
          • Möt: Roland Hermansson, KRAV-certifierad kycklinguppfödare, Anestad
          • Möt: Roland Höckert, Skaraborg
      • Hjälp för växtodling
      • Fakta för alla KRAV-certifierade lantbruk
        • Energikartläggning kan öka lönsamheten
          • Energimyndighetens stöd till energikartläggning
        • Energiplanering
        • Socialt ansvar
        • Rengöring och desinfektion
        • Skrot och skräp
        • Sparsamt körsätt
          • Aktuella kurser
          • Kursutförare traktorkörning
          • Utbildning i sparsamt körsätt
        • Vad innebär godkänt eller tillåtet enligt KRAVs regler?
      • Fakta om KRAV-certifierad växtodling
        • Energianvändning i växthusodling
        • Karens växtodling
          • Retroaktivt godkänd karenstid
        • Ogräshantering i KRAV-godkänd odling
        • Parallellodling
        • Så här gör du växtnäringsbalansen
          • Växtnäringsbalans lantbrukare
          • Växtnäringsbalans växthus
        • Skyddsavstånd
        • Utsäde och plantor
          • Jordbruksverkets sida för ekologiskt utsäde
        • Växtföljd
        • Växthusodling
        • Växtnäring-fakta
        • Svampodling
      • Fakta om KRAV-certifierad djurhållning
        • Anmäla djuren
        • Bedövning och smärtlindring
          • Positiv respons för smärtlindring
        • Behandling av djur
        • Djurmiljö
        • Foder
          • Karensfoder
        • Inköp och avel
        • Karens djurhållning
        • Uppbundna nötkreatur
          • Mer information och inspiration till dig med uppbundna nötkreatur
            • Bygga för lösdrift
              • Bertils checklista för krav på planlösningar
              • De ordnar lösdrift med små medel
              • Edlunds kor nyss inflyttade i lösdriften
              • För- och nackdelar med olika inhysningssystem
            • Rastning av kor på vintern
              • Börje Johansson, Linköping
              • Christer Sivervall: Det bästa med KRAV är att jag tvingades att börja rasta korna
              • Elizabeth Rydström, Stockholm
              • Erik Olsson på Mellangården i Klövsjö
              • Kriminalvården i Mariestad
              • Peter Berndtsson, Östra Ryd i Östergötland
              • Råd för en fungerande rastning
        • Utevistelse och bete
        • Vidareuppfödning
      • Goda exempel – Lantbruk
        • Stutuppfödning ger mer tid och samma netto på Hovby Gård
    • Produktionshjälpmedel
    • Restaurang och kök
      • Erbjudande anslutning till matsvinns-appen Karma
      • Steg för steg till KRAV-certifierat kök
      • Hjälp och stöd – Restaurang
        • Tips – Restaurang
      • Kedjecertifiering
      • Offentlig upphandling
      • Socialt ansvar för restauranger
      • Utbildning för restaurang
        • Webbutbildning för restaurangpersonal
        • Tips på föreläsare för restaurangpersonal
          • Brydlings – ekokockar och måltidsentreprenörer
          • EkoMatCentrum
          • Erik Måneld
          • Maximillian Lundin
          • Miljökontakt
          • Miljöresurs Linné
          • U&We – Catalyst for Good Business
      • Goda exempel – Restaurang och kök
    • Slakt
      • Steg för steg till KRAV-certifiering
      • Möt: Jonas Svenneskog, Varekils Slakteri, Orust
      • Rådgivning med fokus på djurvälfärd
    • Vattenbruk
      • Steg för steg till KRAV-certifiering
    • Vildväxande produktion
  • Certifieringsorgan
    • Certifiera KRAVs regler
  • KRAVs licenspriser
    • Det här får du för licenspengarna
  • Hjälpmedel
    • Förpackningar – hjälpmedel
    • GMO-risklistor
    • Marknadsföring
    • Socialt ansvar – hjälpmedel
    • Butik – hjälpmedel
    • Förädling – hjälpmedel
      • Checklista för produktutveckling av KRAV-godkända livsmedel
    • Import och införsel – hjälpmedel
    • Lantbruk – hjälpmedel
      • Tillåtetbedömda jordar och gödsel mm
      • Beräkning av djurenheter
      • Mallar för djurhälsa
      • Tillåtetbedömda ensileringsmedel
      • Tillåtetbedömda foder
      • Tillåtetbedömda hjälpmedel
      • Tillåtetbedömda växtskyddsmedel
      • Unghönsuppfödare
    • Restaurang – hjälpmedel
    • Hjälp – mallar
  • Förmånliga erbjudanden på förnybar el
    • Erbjudande om förnybar el till certifierade förädlingsföretag
    • Förmånliga erbjudanden på förnybar el till lantbrukare
  • Marknadsföring och märkmaterial
    • Märkesanvändning
    • Ladda ner märket
    • Skyltar med produktspecifika budskap
    • Beställ märkmaterial
  • Beställningsmaterial / Säljstöd
  • Mitt KRAV
    • Mitt KRAV
      • Mitt KRAV login
  • Webbutbildning

Fiske

Fiske

KRAV-märkt fisk och skaldjur är en möjlighet för alla som vill verka för ett hållbart fiske. Mängden produkter från det KRAV-märkta fisket ökar nu kraftigt på marknaden. Räkor, sill och  KRAV-märkt fryst torsk, kolja, sej, burfångad havskräfta och ett antal förädlade produkter finns i de flesta butiker och hos grossister.

Grunden för KRAV-certifierat fiske är säkra metoder, hållbara bestånd och spårbarhet. Tidigare har KRAVs fiskekommitté ansvarat för att bedöma och godkänna bestånd, men från 1 januari 2019 ska KRAV-märkt fisk och skaldjur fiskas av fartyg som ingår i ett MSC-certifierat fiske, vilket innebär fiske på hållbara bestånd med minimerad miljöpåverkan och god fiskeförvaltning.

Det KRAV-certifierade fartyget kontrolleras årligen av ett oberoende certifieringsorgan och ska ha noggrann dokumentation som visar var fartyget fiskat.

KRAV har regler för fiskens välfärd, till exempel begränsningar av hur länge den får sitta på krokar.  För att minimera skadorna på miljön och på bottnarna har KRAV också regler för vilka bränslen och smörjoljor som fiskaren får använda och bomtrålning är inte tillåten. Bottentrålning är endast tillåten vid fiske efter nordhavsräka och då bara under vissa omständigheter. För att minska utsläppen av växthusgaser finns det också begränsningar i hur mycket bränsle det får gå åt per kilo landad fisk och endast ozon- och klimatneutrala köldmedier får användas ombord.

Lista med all KRAV-godkänd fisk

KRAVs regler

  • Här hittar du gällande regler

Frågor?

Mejla oss på lantbruk@krav.se

Intressanta länkar

  • Certifieringsorgan »
  • Hjälpmedel »
  • Licenspriser »
  • Marknadsföring och märkmaterial »
Senast uppdaterad: 2018-12-18
Skriv ut
Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy