Klimatet kommer fortsätta påverka jordbruket – men vi kan välja odlingsmetoder som påverkar klimatet mindre och som gör jordbruket mer motståndskraftigt. Det valet görs varje dag i politiken, i butiken och på gårdarna, skriver Emma Rung, vd på KRAV.
Extrema skyfall. Långvarig torka. Bränder, översvämningar och förstörda skördar. Klimatförändringarna slår redan hårt mot jordbruket – och kommer fortsätta göra det. Samtidigt kan jordbruket spela en nyckelroll i att minska klimatutsläppen och rusta samhället för framtiden, men det kräver långsiktigt arbete och politisk riktning.
Ett jordbruk som bygger på konstgödsel, bekämpningsmedel och ett starkt fokus på hög produktivitet kan ge större skördar i det korta perspektivet, men driver på biologisk utarmning och bidrar till utsläpp av växthusgaser, som i sin tur påverkar jordbruket negativt.
Svenska bönder gör varje dag ett avgörande jobb för vår matförsörjning, ofta under tuffa villkor och med små marginaler. Samtidigt visar KRAV-certifierade ekologiska gårdar att ett hållbart jordbruk är möjligt redan nu.
Här används förnybar energi och det arbetas systematiskt med energieffektivisering, samtidigt som många gårdar har satsat på biogasproduktion. Konstgödsel är förbjudet, i stället används organiskt material som stallgödsel från till exempel kor eller grisar. Det minskar utsläppen av både koldioxid och lustgas. Den naturliga gödseln och vallodling ökar samtidigt mullhalten, vilket stärker jordarnas förmåga att behålla näring och vatten och gör dem mer motståndskraftiga mot både torka och skyfall.
Effekterna kan exemplifieras med potatis. För varje ton som odlas ekologiskt undviks användningen av 61 kilo konstgödsel – och 49 kilo koldioxid. Sedan 1985, då KRAV startades, har Sveriges ekologiska potatisodling gjort att utsläpp av 30 000 ton koldioxid undvikts, lika mycket som 20 000 bilar släpper ut under ett år.
Effekten är ännu större för kött och mejeriprodukter: räknat per kilo används 5 gånger mer konstgödsel för kyckling och ägg, 15 gånger mer för smör, ost och fläskkött, och hela 35 gånger mer för nötkött.
Klimatet kommer fortsätta påverka jordbruket – men vi kan välja odlingsmetoder som påverkar klimatet mindre och som gör jordbruket mer motståndskraftigt. Det valet görs varje dag i politiken, i butiken och på gårdarna.
Vi har tre konkreta förslag för att stärka den ekologiska produktionen:
- Livsmedelsverket bör stärka ekologisk produktion som en del av Sveriges strategi för livsmedelsberedskap. Eftersom ekologisk matproduktion inte är beroende av importerad konstgödsel eller bekämpningsmedel, är den mer självförsörjande och mindre sårbar vid kriser.
- Jordbruksverket bör sätta ambitiösa mål för ekologisk produktion. Jordbruksverket bör föreslå produktionsmål för ekologiskt jordbruk som minst motsvarar EU:s ambitioner. Det skulle ge politiken riktning och skapa långsiktiga förutsättningar för omställning.
- Regeringen bör sänka momsen på ekologisk mat. En lägre eller slopad moms på ekologiska livsmedel gör det lättare för fler att välja hållbart samtidigt som det stärker den svenska ekologiska produktionen.
Emma Rung, vd för KRAV