Vi vill ha dina åsikter om de nya Fiskereglerna!
KRAVs regler om vildfångad fisk gäller för certifiering av fartyg som fiskar på MSC-certifierade bestånd. Lagstiftningen har tagit kliv framåt sedan de fartygsspecifika reglerna senast uppdaterades. KRAV har därför tagit fram ett förslag på nya fiskeregler som nu är ute på remiss.
Du svarar på remissfrågorna på denna sida. Vi välkomnar dig att svara på alla frågor, men det är inget måste. Tänk på att svaren inte sparas förrän du skickar in dem. Om du vill läsa hela regeltexten kopplat till frågorna finns den länkad längre ned på denna sida. Har du två skärmar kan du öppna ”hela regeltexten” på ena skärmen och läsa parallellt med att du scrollar ner och svarar på ”remissfrågorna” på den andra.
Efter att remissen avslutas kommer vi att gå igenom de inkomna remissvaren, ändra reglerna när det finns bra skäl och lämna ett slutligt förslag till KRAVs Regelkommitté och styrelse att ta ställning till. Reglerna beslutas sedan i juni och träder i kraft som tidigast den första januari 2026.
Stort tack för att du är med och engagerar dig!
På denna sida hittar du:
Målsättningar med KRAVs regler för fiske:
Målsättningen för det KRAV-certifierade fisket är att det ska vara hållbart och klimateffektivt, ta hänsyn till fiskens och skaldjurens välfärd och leverera hälsosam mat. Spårbarheten är också grundläggande. Konsumenten ska veta var fisken och skaldjuren är fiskade. KRAVs regler för fiske omfattar alla delar av fisket fram till landningen.
Det KRAV-certifierade fisket ska ske på hållbara bestånd och får inte överskrida den biologiska produktionsförmågan i ekosystemet. Sedan 2019 finns regeln att fartyget ska ingå i ett MSC-certifierat fiske. MSC-standarden omfattar hållbara bestånd, minimerad miljöpåverkan och god fiskeförvaltning.
För att minska utsläppen av växthusgaser finns det också begränsningar i hur mycket bränsle det får gå åt per kilo landad fångst. För att minimera skadorna på miljön och på bottnarna har KRAV också regler för vilka bränslen och smörjoljor som fiskaren får använda och bomtrålning är inte tillåten. Bottentrålning är i nuvarande regler endast tillåten vid fiske efter nordhavsräka och då bara under vissa omständigheter.
För att konsumenter ska kunna lita på att KRAV-märkt fisk och skaldjur innehåller ett minimum av miljögifter får inte fisk eller skaldjur KRAV-märkas om halterna är höga. Om Livsmedelsverkets kostråd anger att konsumtionen av fisken eller skaldjuret från ett visst bestånd är begränsad för någon konsumentgrupp får fisken eller skaldjuret därför inte KRAV-märkas.
Den aktuella regelöversynen syftar till att:
- Genomlysa reglerna om bränsleförbrukning och köldmedier och utvärdera om de behöver uppdateras för att kapitlets klimatregler ska bibehålla sin relevans.
- Förtydliga reglerna om tillåtna fiskemetoder.
- Minska mängden regler för att ge en mer träffsäker och hanterbar kontroll av fartygen.
- Ta bort de regler som inte längre skapar hållbarhetsnytta utöver gällande lagstiftning.