Martin Fellkvist och Frida Thörn driver KRAV-certifierade Skilleby Trädgård i Järna. Här odlar de grönsaker sedan 2001.
Odlingen består av 1200 m2 växthusodling och 3 hektar fält med ettåriga grönsaker. Grönsakerna säljer de direkt till restauranger, bland annat KRAV-märkta restaurang Volt i Stockholm.
– De senaste åren har vi tänkt mycket på att stärka den biologiska mångfalden och få in mer blomster i odlingen, berättar Martin Fellkvist. Dels för att få in nya råvaror, men också för att göra plats för nyttoinsekter i våra odlingar.
För att lyckas öka andelen nyttodjur i odlingarna och förbättra den biologiska bekämpningen av skadegörare erbjuder Skilleby Trädgård insekterna övervintring och boplatser. De har skapat fasta blomsterbäddar och planterat fruktträd i grönsaksodlingarna.
– Vi har fått prova oss fram – vilka växter trivs bra hos oss, hur kan man utöka blomningen över hela säsongen och vilka sorters blommor är bäst för att dra till sig olika typer av pollinatörer, exempelvis humlor, säger Martin. Slutsatsen är att ökar man mångfalden på växter så ökar man också mångfalden på insekter. Vi fick många fler humlor, solitärbin och blomflugor.
– Det här har stärkt oss i hur vi vill jobba vidare med odlingarna, avslutar Martin. Vi vill ha en odling där naturen får plats. Min känsla är att mer biologisk mångfald i odlingen gör den starkare!