KRAV inleder nu en översyn av reglerna för restaurang- och storhushåll. Syftet är att tydliggöra inriktningen för framtida KRAV-certifiering i restaurangbranschen och göra reglerna till ett ännu starkare stöd i restaurangers hållbarhetsarbete.
Varför gör vi en översyn?
KRAVs restaurangregler har funnits sedan 1996 och syftar till att göra KRAV-märkt mat mer tillgänglig, stärka trovärdigheten för KRAV-märket och visa restaurangers hållbarhetsnivå. Nuvarande regler ger möjlighet till certifiering i nivåer (brons, silver, guld). Sedan en uppdatering 2022 har marknadens förutsättningar förändrats. Därför behövs en ny översyn för att säkerställa att KRAVs regler möter både kundernas behov och hållbarhetsutmaningarna framåt.
Tidplan i korthet
Under sommaren och hösten 2025 startar översynen igång med förankring hos kunder och intressenter. Under 2026 bearbetas reglerna och görs om. Under 2027 lanseras de nya restaurangreglerna.
Hur kan du som restaurang eller aktör bidra?
Vi vill gärna ha din input! Under projektets gång kommer vi att genomföra:
- Enkätutskick
- Referensgruppsmöten
- Lyssningsturné i utvalda kommuner
- Intervjuer med intressenter
- Deltagande på mässor och branschträffar
Detta gör vi för att fånga upp erfarenheter, synpunkter och idéer från både befintliga, tidigare och potentiella kunder, samt andra relevanta aktörer inom foodservice och offentlig sektor.
Vi välkomnar inspel från alla som berörs! Kontakta gärna: livsmedel@krav.se