Import och införsel (Kapitel 16)
KRAVs kapitel 16, Import och införsel av produkter syftar till att underlätta hållbara val för svenska konsumenter och att öka den ekologiska produktionen i andra länder. Produkter och råvaror som producerats utanför Sverige kan KRAV-certifieras om de produceras på ekologisk grund och uppfyller KRAVs särskilda tilläggskrav för importerade produkter. Tilläggskraven innehåller regler och kontroll för djurvälfärd, biologisk mångfald, klimat och socialt ansvar.
Ekologiska regler varierar mellan länder, beroende på lokala traditioner, klimat och förutsättningar. Lokalt anpassade regler har ofta högre trovärdighet, vilket gör att KRAV kan acceptera vissa skillnader i regelverken. Det innebär att produkter certifierade enligt EU-förordningen, eller andra av EU erkända ekologiska regelverk, kan KRAV-certifieras om de uppfyller tilläggskraven i kapitel 16.
Översynen har som syfte att klargöra KRAVs inriktning om KRAV-certifiering av EU-ekologiska produkter från andra länder än Sverige. Vägvalet ska ge svar på:
- Omfattningen av vad som ska kunna certifieras vid import och införsel och
- Hur verifieringen av tilläggskraven ska ske.
Efter vägval om inriktning kommer översynen att gå in i nästa steg, som innebär att specifika frågeställningar kring eventuella nya krav ses över. Vilka dessa frågeställningar blir, kommer att samlas in under pågående och kommande översyner till exempel kring vildväxande produktion, allmänna regler, djurhållning och växtodling.
Målet är att regelförslagen ska kunna remitteras under våren 2026 och börja gälla med start 1 januari 2027.
Har du synpunkter på KRAVs regler om import och införsel? Skicka ett mejl till regler@krav.se