Odlade bär

När man äter odlade KRAV-märkta bär, får man inte bara njuta av arom och saftighet, utan också av vetskapen att bären inte har besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

Jordgubbar är ett av sommarens mest efterfrågade odlade bär. Därför undersöks de kanske mer än andra odlade bär. I Livsmedelsverkets årliga stickprovskontroll av konventionellt odlade jordgubbar hittas ofta rester av flera olika bekämpningsmedel i en stor andel av proverna. Även om halterna är låga menar forskare att blandningar av flera ämnen i låga halter kan ge skadliga effekter.

Andra forskare har visat att ekologiska jordgubbar innehåller mer antioxidanter och hämmar cancercellers tillväxt mer än konventionellt odlade. I ekologiska odlingar finns dessutom fler bin och pollinerande insekter, och det ger rikligare pollinering och därmed större och jämnare bär.

 

Bra saker med KRAV-märkta bär

  • De har inte besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.
  • I ekologisk odling finns fler pollinerande insekter, vilket ger större och jämnare bär
  • För de anställda på odlingen gäller KRAVs regler om bättre arbetsvillkor (avtalsenlig lön, arbetstid som är kollektivavtalsenlig m m)

 

Jordgubbar är nyttigt!

Jordgubbar är fiberrika och innehåller mycket C-vitamin. Dessutom många andra vitaminer: K-vitamin, B2-vitamin (riboflavin), B5-vitamin, B6-vitamin, B9-vitamin (folsyra). Mineraler: järn, mangan, jod, kalium, magnesium och koppar. Antioxidanter: antocyaniner som sägs ha en antiinflammatorisk effekt och fenoler. Samt omega-3-fettsyror.

 

Vanliga KRAV-märkta odlade bär

  • Jordgubbar
  • Havtorn
  • Hallon
  • Tranbär
  • Björnbär
  • Svarta vinbär
  • Blåbär

Guide

Hitta odlare med KRAV-märkta jordgubbar

Under växtsäsongen hittar man ofta KRAV-märkta färska odlade bär i butikerna. Men man kan också handla bär direkt hos många odlare. På KRAVs hemsida finns en lista på jordgubbsodlare.

KRAV-märkta produkter