Kyckling

KRAV-märkta kycklingar lever nästan dubbelt så länge som konventionella. De föds upp på ett ekologiskt foder odlat utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan tillsats av antibiotika. GMO-grödor får inte heller användas.

KRAV-märkta kycklingar lever ett naturligt kycklingliv. De har gott om utrymme att röra sig på både inne och ute, och är i verklig mening “frigående”. Under minst fyra sammanhängande månader maj-september har stallet öppet minst 12 timmar varje dag. Då kan kycklingarna gå ut och in som de vill. Där ute andas de frisk luft, pickar i gräset och tar ett sandbad för att hålla fjäderdräkten ren. På vintern kan de gå ut och lufta sig på en veranda under tak.

 

Bra saker med KRAV-märkt kyckling

  • De äter i huvudsak KRAV-märkt foder, som till minst hälften ska odlas på gården
  • De får gå fritt inomhus med gott om plats – det får vara högst 10 kycklingar per kvadratmeter i stallet. I konventionell kycklinguppfödning får det vara upp till 25 per kvadratmeter.
  • De får rotfrukter, hö eller annat grovt foder att sysselsätta sig med
  • De får gå ut och äta gräs, sprätta och picka mask
  • På rastgården ute ska varje kyckling ha minst 4 kvadratmeter för sig själv
  • Rastgården ska erbjuda träd och buskar där kycklingen kan få skydd
  • De får bada i riktig sand för att hålla fjäderdräkten ren
  • Mediciner får inte ges i förebyggande syfte
  • De lever längre än konventionella kycklingar, cirka 65 dagar jämfört med 35

Mer om KRAV-märkt kött