Hoppa till huvudinnehåll
KRAV

KRAV

  • In English
  • Press
  • Lättläst
  • Kontakta oss
  • Mitt KRAV

Huvudmeny

MENYSÖK
  • Just Nu
    • NyhetsarkivNYHETER
    • ForskningsrönNYA RÖN OM SÅDANT SOM FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL.
    • Reportage
    • Årets Ekokock
  • Hitta
    • ReceptHÄR KAN DU TA DEL AV RECEPT MED KRAV-MÄRKTA INGREDIENSER
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företagKRAV-CERTIFIERADE FÖRETAG
    • White Guide Café
  • Regler
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • För Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • Produktfakta
    • Hållbarhetsrapport
    • Press
  • Hem
  • »
  • Om KRAV
  • »
  • Produktfakta
  • »
  • KRAV-märkta jordgubbar
  • KRAV-märkningen
    • Miljö och klimat
      • 5 snabba – därför är KRAV-märkt bra
      • Frågor och svar om ekologisk odling och klimatfrågan
      • Så firar du en klimatvänligare jul!
      • Vardagstips som gör skillnad
      • Bara vanligt vatten?
      • Bördigare jord med KRAV
        • Bördigheten högre i KRAV
      • Därför är KRAV-märkt mat bättre för miljön
        • Akta humlan!
          • Bin och humlor på Bergshyttans Odling
          • Fakta om humlor
          • Hotet mot humlorna
          • Humlor gynnas av ekologisk odling
          • Ökad biologisk mångfald hos Skilleby Trädgård
          • Vad gör KRAV-bönderna för biologisk mångfald?
          • Veckans humla
          • Eko ger mer mångfald
      • Hormonstörande ämnen dåligt reglerade
      • Klimatet
      • Konstgödsel
      • KRAV och klimatet
      • KRAV-märkt är godare för miljön
      • Långt från giftfri miljö
      • Matens kretslopp
      • Miljön
      • Odlar KRAV-märkt för renare vatten
      • Vatten – frågor och svar
    • Djur
      • Så blir fisken KRAV-certifierad
        • Njut av KRAV-märkt lax
      • Så blir grisen KRAV-certifierad
      • Så blir hönan KRAV-certifierad
      • Så blir kycklingen KRAV-certifierad
      • Så blir kon KRAV-certifierad
      • Så blir lammet KRAV-certifierat
      • Så blir nötdjur KRAV-certifierade
      • Djurhälsa enligt vetenskapen
    • Hälsa
      • Bekämpningsmedel
      • Tillsatser
        • Kunskapsläget om cancer och nitrit
    • Socialt ansvar
    • KRAV-märkt restaurang
    • Kontrollen
      • Avvikelser
      • Fakta om kontrollen
    • Skillnader KRAV och EU-eko
      • Du får mer med KRAV
    • 5 tips för trädgården – låt mångfalden blomstra
  • Vanliga frågor & svar
  • Produktfakta
    • Därför ska du välja KRAV-märkta ägg!
      • De säljer KRAV-märkta ägg till de stora krogarna
      • Dioxiner i ägg
    • Glasstider!
      • Om KRAV-märkt glass
    • KRAV-märkt julgran – vad är skillnaden?
    • Äpplen odlade med handarbete och omsorg
      • Fakta om äpplen
      • Frågor och svar om KRAV-märkta äpplen
    • Bara glada laxar i kassen
      • Frågor och svar om fisk
    • Ekologiskt javisst – men leta efter KRAV-märkt råvara!
    • Frågor och svar om KRAV-märkt julskinka
      • Butiker med KRAV-märkt julskinka 2018
    • KRAV-märkt från havet
      • Recept KRAV-märkt sjömat
    • KRAV-märkt från skogen
    • KRAV-märkt frukt
    • KRAV-märkt frukt- och bärdryck
    • KRAV-märkt griskött
    • KRAV-märkt kaffe
    • KRAV-märkt lutfisk
    • KRAV-märkt mjölk
    • KRAV-märkt potatis
    • KRAV-märkta bananer – bra för dig, odlaren och miljön
    • KRAV-märkta jordgubbar
      • Butiker med KRAV-märkta jordgubbar
    • Spannmål
    • Tips på KRAV-märkt helgmat
  • Marknadsrapport 2017
    • Försäljning
    • Produkter
    • Lantbruk
      • Bönder
      • Djur i karens
      • Lamm, Grisar, Höns och Kyckling
      • Mjölkkor och Nötkreatur
      • Åkermark
  • KRAVs hållbarhetsrapport
  • Organisationen KRAV
    • Historik
      • KRAV fyller år
    • Vision och strategi
    • Stadgar
    • Verksamhetspolicy
    • Styrelse
    • Regelkommitté
    • Medarbetare
      • Vd
      • Vice VD
      • Affärsområde Lantbruk
      • Affärsområde Livsmedel
      • Kommunikation
      • Support
    • Vårt manifest
    • Medlemmar
    • Valberedning
    • Årsredovisning
    • KRAVs integritetspolicy
    • Studentuppdrag hos KRAV
    • Kontakta KRAVs medarbetare
    • Lediga jobb
      • Affärsområdeschef Lantbruk
      • Marknads- och regelutvecklare Restauranger, storkök och småskaliga livsmedelsförädlare
      • Marknads- och regelutvecklare Lantbruk med fokus på djurvälfärd
  • #VimedKRAV
    • Biodlaren Lotta:
    • Butikschefen Annelie:
    • Fågelfröförsäljaren Jan:
    • Grisbonden Simon:
    • Grönsaksodlaren Ivar:
    • Grönsaksodlaren Magdalena:
    • Knäckebrödbagaren Annalena
    • Köksmästaren Linnea:
    • Köksmästaren Patrik:
    • Köttförsäljaren Björn:
    • KRAV-ambassadören Nicole:
    • Kryddimportören Mey:
    • Mångodlarna Margareta och Göran:
    • Miljösamordnaren Carolina:
    • Mjölkbonden Emma:
    • Nötköttproducenten Jan:
    • Ölbryggaren Patrik:
    • Oljeproducenten Therese:
    • Seniorkocken Karoline
    • Värdshusvärden Per:
    • Äggproducenten Johan:
    • Äppelodlaren Märta:
    • Bonden och caféägaren Marie:
    • Butikschefen Annelie:
    • Butiksgrundaren Johannes:
    • Entreprenören Karin:
    • Fårbonden Adam:
    • Glasstillverkaren Katarina:
    • Glasstillverkaren Katarina:
    • Grisbonden Karl-Petter:
    • Grönsaksodlaren Ivar:
    • Grönsaksodlaren Joel
    • Knäckebrödbagaren Annalena
    • Köksmästaren Linnea:
    • Köksmästaren Patrik:
    • Köttansvarige Krister:
    • Köttförsäljaren Björn:
    • Kräftfiskaren Peter:
    • KRAV-ambassadören Nicole:
    • Kryddimportören Mey:
    • Miljösamordnaren Carolina:
    • Mjölkbonden Emma:
    • Nötköttproducenten Jan:
    • Ölbryggaren Patrik:
    • Oljeproducenten Therese:
    • Produktutvecklaren Daniel:
    • Restaurangägaren Emma:
    • Restaurangägaren Susanna:
    • Seniorkocken Karoline
    • Skådespelaren Bengt:
    • Te-importören Yuko:
    • Värdshusvärden Per:
    • Wiveca, producent av frysta grönsaker:
    • #VimedKRAV 2
      • Äggproducenten Johan:
      • Äppelodlaren Märta:
      • Bonden och caféägaren Marie:
      • Butiksgrundaren Johannes:
      • Entreprenören Karin:
      • Fårbonden Adam:
      • Glasstillverkaren Katarina:
      • Grisbonden Karl-Petter:
      • Grönsaksodlaren Joel
      • Kräftfiskaren Peter:
      • Kräftfiskaren Peter:
      • Produktutvecklaren Daniel:
      • Restaurangägaren Emma:
      • Restaurangägaren Susanna:
      • Te-importören Yuko:
      • Wiveca, producent av frysta grönsaker:
  • Engagera dig
    • I butiken
    • I skolan
    • På caféet och restaurangen
    • På jobbet

KRAV-märkta jordgubbar

Vad är mer somrigt och efterlängtat än en skål röda jordgubbar? KRAV-märkta jordgubbar är efterfrågade, framför allt för att många vill ha bär som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel.

I vår jordgubbsodlarlista ser du vilka gårdar där du kan köpa KRAV-märkta bär:

  • KRAVs jordgubbslista

Kontakta gården innan du åker på jordgubbsutflykt! Det är bra om du vill vara säker på att det finns jordgubbar att plocka/köpa när du kommer fram.

Mikael odlar KRAV-märkta jordgubbar

För jordgubbsodlaren Mikael Jonasson är det självklart att inte bespruta bären och att ta ansvar för sin säsongsanställda personal.

Läs mer om: Reportage från Mikaels jordgubbsodling

Inga kemiska bekämpningsmedel

Vid stickprov på jordgubbar som odlats i Sverige hittades rester av nio olika bekämpningsmedel i 92 procent av proverna (23 av 25 prov). Halterna i de svenska bären var generellt låga i förhållande till gränsvärdena. Det betyder att det inte finns risk för akuta hälsoeffekter. Men Professor Christina Rudén, på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi på Stockholms universitet är kritisk till att Livsmedelsverkets gränsvärden inte baseras på den nya forskning och kunskap som finns. Till exempel att ingen hänsyn tas till den forskning som visar att blandningar av ämnen kan ge skadliga effekter vid doser där varje ämne var för sig skulle vara ofarligt.
– Det finns mycket som tyder på att riskerna med hormonstörande kemikalier i dagsläget är underskattade, säger Christina Rudén.

Så här odlas KRAV-märkta jordgubbar

KRAV-märkta jordgubbar odlas utan kemiska bekämpningsmedel. Odlaren får helt enkelt hantera ogräs, svampar och skadeinsekter på andra sätt. Till exempel genom förebyggande arbete som att välja tåliga sorter.

Bin gillar KRAV-märkta jordgubbar

Jordgubbarna är bra för hälsan och de smakar gott, dessutom gillar bin ekologiska jordgubbar.
I ekologisk odling finns det fler insekter som ger rikligare pollinering vilket ger större och jämnare bär. Något som bekräftas i en studie vid Lunds Universitet som visar att pollineringen av jordgubbsplantor på KRAV-märkta gårdar var betydligt bättre än på konventionella gårdar.

Läs mer om: Ekologiska jordgubbar blir bättre pollinerade

Bär med superkrafter

KRAV-märkta jordgubbar är bär med verkliga superkrafter, visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Ekologiska jordgubbar hämmade tillväxten av cancerceller mycket effektivare än konventionella jordgubbar, visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Undersökningen visade också att de ekologiska jordgubbarna innehöll mer antioxidanter.

Läs mer om: Ekogubbar hämmar cancer bäst

Senast uppdaterad: 2018-11-02
Skriv ut
Scrolla

upp

Scrolla upp
  • Nyhetsarkiv
    • Nyhetsarkiv
    • Forskningsrön
    • Reportage
    • Pressmeddelanden
  • Hitta
    • KRAV-märkta restauranger
    • KRAV-certifierade företag
    • White Guide Café
    • Gårdsbutiker
  • REGLER
    • KRAVs regler
    • Påverka KRAVs regler
    • Avslutade översyner
    • Regelprocess
  • Företag
    • Välj verksamhet
    • Certifieringsorgan
    • Licenspriser
    • Hjälpmedel
    • Ladda ner märket
    • Webbshop
  • Om KRAV
    • KRAV-märkningen
    • Vanliga frågor & svar
    • KRAVs hållbarhetsrapport
    • Engagera dig
    • Kontakta oss
    • Press
Postadress: Box 1037 751 40 UPPSALA
Telefon: 018 - 15 89 00
E-post: info@krav.se
KRAV på Facebook
Twitter
Följ oss på Twitter.
Youtube
Prenumerera på vår YouTube-kanal.
Instagram
Följ oss på Instagram.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi anta att du godkänner detta.OkIntegritetspolicy