Frukt och grönt

Att välja KRAV-märkta frukter och grönsaker i butiken gör stor skillnad. De är precis som all annan KRAV-märkt mat odlade utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det betyder renare vatten, renare odlingsjord, större biologisk mångfald, mindre kemikalier att hantera för odlarna – och inte minst, mindre kemikalier i din och barnens mat.

Både svenska och importerade konventionellt odlade frukter och grönsaker innehåller ofta rester av bekämpningsmedel vid Livsmedelsverkets kontroller, och kemikalierna sitter inte alltid bara i skalet.

 

Extra viktigt att välja KRAV-märkt om man vill undvika kemikalierester

  • Citroner, lime, apelsiner, grape (och andra citrusfrukter) – särskilt om du ska använda skalet
  • Vindruvor (och russin)
  • Bananer
  • Jordgubbar (även svenskodlade)
  • Äpplen (även svenskodlade)
  • Potatis (även svenskodlad)

 

Bra saker med KRAV-märkta frukter och grönsaker

  • De har inte besprutats med naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det betyder mindre kemikalier i grundvatten, vattendrag och odlingsjord, större biologisk mångfald och bättre livsvillkor för fåglar och pollinerare. Det betyder också mindre kemikalier i din mat.
  • De har inte gödslats med konstgödsel, utan med stallgödsel eller annan organisk gödsel som ger näring till markens mikroorganismer och stärker markens långsiktiga produktionsförmåga.
  • Dessutom har KRAV regler för bra arbetsvillkor vilket saknas i EU:s regler för ekologisk produktion.
Läs mer om bättre arbetsvillkor för frukt